Осем читалища в Търговище представиха околоселско кулинарно пътешествие
Кулинарни демонстрации и традиционни ястия оживиха 246-ото издание на Пролетния панаир в Търговище

Осем читалища от община Търговище организираха специално околоселско кулинарно пътешествие, което привлече вниманието на жители и гости на областния град. Иницативата се проведе като част от съпътстващата програма на 246-ото издание на традиционния Пролетен панаир в Търговище.
Местни гозби и занаяти впечатлиха посетителите
Участващите читалища – от населените места Драгановец, Стража, Баячево, Васил Левски, Вардун, Буховци, Макариополско и Кралево – предложиха на посетителите голямо разнообразие от характерни за региона кулинарни произведения. Изложени бяха солени и сладки тестени изделия, разнообразни подправки, напитки и други гастрономически изкушения, отразяващи селската традиция и особеностите на местната кухня.
Желаещите имаха възможност както да наблюдават, така и да участват в приготвянето на различни ястия. Сред тях беше и кметът на Търговище Дарин Димитров, който лично се включи в готварските демонстрации.
Рецепти и специалитети с история
Под шатрата на „Алеята на занаятите“ майсторките приготвяха традиционни български вкусотии като мекици, гюзлемета, дърпана баница, бюреци и катми, както и супи и яхния. Катмите от село Васил Левски бяха приготвени с домашни продукти, сподели за БТА Марияна Николова, секретар на местното читалище, което подчертава автентичността на ястието.
Кулинарният характер на Вардун беше представен чрез традиционна агнешка яхния, в която ключова роля играе вардунската сушена мерудия – подправка със специален начин на приготвяне и съхранение. Според Маргарита Ангелова от местното читалище, за да бъде тази подправка ароматна и запазена, „прясната мерудия се измива добре, посолява се обилно, вързва се на малки китки и се притиска с тежест, докато изсъхне“.
Чорбата от кускус – традиционно ястие, внесено от казалбаши, бе демонстрирана от Албена Недева от читалището в Баячево. Тя представи също типични за региона грис халва и баница с халва и орехи, с които читалището печели награди от различни събития.
От хляба до турските вкусове – разнообразието на Търговищко
При читалището в Драгановец бяха приготвяни гюзлемета, а до тях бяха изложени местни сушени подправки, чайове, сиропи и млечни продукти, произвеждани от отглежданите в селските дворове животни. Кътът на читалището в Стража бе посветен на хляба и виното – символи на трапезата.
Жителите на Буховци впечатлиха с мекици, приготвени на място, а колегите им от Макариополско представиха прочутата дърпана баница с различни пълнежи, сред които особено интересни бяха тези с коприва и лопуш, предпочитани през пролетта.
В село Кралево гостите имаха възможност да опитат атеш пиде и други вкусотии от традиционната турска кухня, приготвени от местното читалище.
Читалищата – сърцето на културните събития в Търговище
По традиция читалищата от община Търговище заемат значимо място в програмата на Пролетния панаир. От отдел „Култура“ на общинската администрация отбелязаха, че и тази година те се включиха с желание и ентусиазъм, допринасяйки за автентичното представяне на местните традиции и вкусове.