Великденска работилница за деца в пекарната на Цветкови от Ноевци

Децата научиха традиционни техники за месене на хляб и боядисване на яйца с натурални оцветители

Снимка © БТА

Пекарна от брезнишкото село Ноевци бе домакин на Великденска работилница по месене на хляб и боядисване на яйца днес, на Лазаровден. Събитието е организирано за деца от Перник, които имаха възможност да научат традиционни техники за приготвяне на хляб и боядисване на яйца с натурални оцветители.

„На родителите обяснихме как се прави квас и как правим нашия хляб. Боядисвахме яйца, както някога са го правили родителите ни с куркума, коприва и лучени люспи“, споделиха собствениците на пекарната Боряна и Марин Цветкови пред БТА.

Връщане към корените

Семейство Цветкови се завръща в родното си село Ноевци след дълги години работа в строителството в Бургас. Въпреки липсата на професионален опит в печивата, те решават да се захванат с ново начинание, използвайки изцяло български продукти. Целта им е да популяризират българското производство и в техния магазин в пернишкия мол се предлагат млечни и месни продукти от малки ферми.

„Искаме колкото се може повече чисти продукти да има в магазина. Мотото на нашата пекарна е 'Вкусът на нашето детство', защото искаме да върнем стария, добре познат вкус“, коментира Марин Цветков.

Традиции и трудности

Рецептите, които използват, са взаимствани от стария тефтер на бабата на Боряна Цветкова. „Не е лесно, защото сме само двамата с Боряна. Ставам в 22:00 ч., за да направя заготовките, а Марина става в един през нощта, за да ми помага“, разказа пекарят.

Семейство Цветкови сподели, че все повече хора се завръщат към българските традиции. „От малка с майка ми месим хляб. Това е закодирано в нас“, добави Боряна Цветкова. Бабините локумки се месят и завиват на ръка, което също отнема много време. „На една смяна произвеждаме до 300 хляба, наред с това правим сладки и курабии ръчно“, допълни тя.

Партньорства с местната общност

Пекарната в с. Ноевци често си партнира с местното училище и детската градина, където децата посещават работилници за месене и втасване. Преди големите празници организират работилници за меденки и други видове печива. Двамата пекари коментираха бързо сменящите се тенденции относно отричането на бялата захар и брашното. Те вярват, че нищо не е вредно, ако се консумира в умерени количества и производството му е екологично чисто.

Още от категорията

Виж всички
Виж всички

Дневни новини