Кардиналите в Рим предпочитат традиционната кухня на улица "Борго Пио"
Любими ястия на кардиналите включват паста карбонара и салтимбока в популярни ресторанти

Паста карбонара, телешки рулца със сурова шунка и бурата са само част от любимите ястия на кардиналите, които се радват на традиционната римска кухня. Тази кулинарна обич е особено изразена в ресторантите на улица „Борго Пио“, разположена на няколко метра от площад „Свети Петър“ във Ватикана.
Традиции и семейство в ресторантите
Улица „Борго Пио“ е известна с многото си ресторанти, барове и магазини за сувенири. В този оживен район се намира и ресторантът на Федерика Джанмария. Той работи от 60 години, като е бил основан от баба й, а кардиналите са чести клиенти. „Те буквално видяха как пораснах“, споделя 30-годишната Федерика, която сега е собственик на ресторанта „Арлу“.
„Те идват тук не само защото храната е добра, надявам се, че е така, но също и защото наистина създадохме братски отношения с тях, все едно създадохме едно семейство“, допълва тя.
Кулинарни предпочитания на кардиналите
Федерика разказва, че кардиналите предпочитат семпли ястия, като салтимбока (телешки рулца, завити със сурова шунка, специалитет на Рим), бурата (вид сирене) и паста карбонара. На същата улица се намира и ресторант „Ил Папалино“, който е станал истинска квартална институция. Там също се хранят много кардинали, а заведението е приело за своя задача да гарантира максимална конфиденциалност.
„Те идват тук през цялата година. Един от тях е дори постоянен клиент, но не мога да спомена името му, защото дискретността е отличителна черта на това заведение“, казва Анна Мария Шаланга, която управлява ресторанта заедно със съпруга си.
Анна Мария отбелязва, че кардиналите предпочитат да се хранят на по-закътано място, а основно идват за вечеря. „При нас се хранят доста от тях. Основно идват от Аржентина и Северна Европа“, добавя тя.
Въпреки конклава, кардиналите остават спокойни
В „Ил Папалино“ също предлагат семпли блюда, които харесват на кардиналите. „Те харесват нашата традиционна римска кухня, която е народна кухня“, посочва Анна Мария и дава за пример пастата аматричана и паста грича. „Като второ, те похапват салтимбока по римски с чревца или със свински опашки“, допълва тя.
Въпреки приближаването на конклава, който ще избере нов папа, кардиналите, които се хранят в „Ил Папалино“, са много вглъбени, но същевременно спокойни, разказва Анна Мария.
Бенито Каницаро, шеф на пицарията „Маркантонио“, споделя, че кардиналите посещават неговото заведение по-рядко след погребението на папа Франциск. „Обикновено имаме много кардинали при нас, но в последно време не е така. Има много журналисти в района и кардиналите не излизат“, добавя той.
Сладолед и кардинали в „Арената на сладоледа“
Според снимките, закачени по стените на „Арената на сладоледа“, джелатерия в началото на „Борго Пио“, именно там, докато опитват традиционен сладолед, можеш да срещнеш кардинал, участващ в конклава. Собственикът на заведението Джузепе Лонгобарди разказва, че кардиналът от Канада, Томас Кристофър Колинс, е чест клиент. „От 13 години много кардинали, епископи и архиепископи идват при нас“, казва той.
„Вчера имаше кардинал от Никарагуа, облечен като обикновен свещеник“, допълва сестрата на собственика. Никарагуанецът Леополдо Хосе Бренес Солирсано си е поръчал малка чашка ванилов сладолед. Знаковият продукт на „Арената на сладоледа“ е ватиконо – палачинка, завита като коно, в която се поставят сладоледените топки.
Джелатерията предлага и сладолед с вкус дулсе де лече, любим на аржентинския папа Франциск. „Не искаме да сърфираме на тази вълна, за да продаваме малко повече сладолед и да си правим реклама“, казва Джузепе и допълва, че това би било неуместно.