Цените на агнешкото печено за Великден в Сърбия продължават да растат

Традиционното ястие е в центъра на празничната трапеза, с вариации в цените по региони

Снимка © БТА

Традиционното агнешко печено за Великден в Сърбия е в центъра на внимание, като цените му варират в зависимост от мястото на покупка. Според продавачи в Белград, цените на агнешкото показват тенденция на покачване, особено с приближаването на празника.

На животинския пазар в Ниш предлагането на агнешко е слабо, а търсенето нараства, като цената за килограм е достигнала 600 динара (около 10 лв). В Ужице, обаче, най-евтиното агнешко може да се намери за 500 динара (8,35 лв). Цените в супермаркетите са значително по-високи, като агнешкото там струва около 1400 динара (23 лв).

Традиционни ястия за Великден

На Разпети Петък сърбите традиционно ядат риба, но предлагането на речна риба в магазините е ограничено, въпреки множеството реки и язовири в страната. На пазарите в Белград, освен агнешкото, се предлагат и телешко, свинско и пилешко месо, а в рибарниците в сряда и петък могат да се намерят шаран и сом на цена между 750 и 1200 динара (13-20 лв).

Средиземноморската риба, като пресен лаврак, струва около 1099 динара (18 лв) за килограм, а прясната ципура - около 1250 динара (20,87 лв). Цените на другите видове риба включват пъстърва на цена около 620 динара (10,35 лв) и хек на 450 динара (7,51 лв) за килограм.

Традиции и обичаи

Яйцата за Великден в Сърбия се боядисват на Разпети петък, като първото яйце е червено и символизира кръвта на Исус Христос. Това червено яйце, наречено "чуваркуча" (пазач на дома), се държи през цялата година до иконата в дома за защита от беди. Цената на десет средноголеми яйца варира между 160 и 300 динара (2,67 до 5,01 лв).

Сърбите използват изкуствени оцветители за боядисване на яйца, но също така следват традицията на боядисване с люспи от лук, които могат да бъдат намерени в местните магазини. Козунакът не е типичен сладкиш за Великденската трапеза, вместо това, традиционно се приготвят торти и пити, в които се вграждат боядисани яйца. Цените на тези сладкиши варират между 1000 и 2000 динара (17-30 лв) на килограм.

Още от категорията

Виж всички
Виж всички
Актуални новини
Последни

Дневни новини