Засилени проверки на хранителни продукти за Великден в Ямбол

ОДБХ следи качеството на агнешко месо, яйца и козунаци до 21 април

Снимка © БТА

В Ямбол продължават засилените проверки за произхода и качеството на продуктите за великденската трапеза в магазини, складове, пазари и заведения за хранене. Служители на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) следят производството, търговията и съхранението на агнешкото месо, яйцата и козунаците.

Проверките започнаха в началото на тази седмица и ще продължат до 21 април. Те се извършват изненадващо, уточни за БТА д-р Иванка Дякова от ОДБХ – Ямбол. „Включително и по празниците, в четирите почивни дни ще имаме дежурни служители, телефоните са на разположение на гражданите, така че могат да подават сигнали“, допълни Дякова.

Проверки за яйца и месо

При яйцата проверките са насочени основно към наличието на маркировка, която удостоверява, че са преминали съответния ветеринарен контрол. Агнешкото месо трябва да е добито в регламентирано заведение, да притежава печати и да бъде придружено с документи за произход и годност. Освен това, то трябва да се съхранява при необходимата температура – за охладеното месо от 0 до 4 градуса, обясни още тя.

Цени на великденските продукти

Цените на продуктите от „великденската кошница“ в Ямбол не показват значителни промени спрямо миналата година. Агнешкото месо запазва цената си, като плешка се продава по 23 лева за килограм, а бут по 25 лв. Цените на козунаците остават без промяна, като те могат да бъдат закупени на цени от 6 до 10 лева. Според размера си, яйцата се предлагат на цени от 0,30 до 0,49 лв. за брой.

Още от категорията

Виж всички
Виж всички
Актуални новини
Последни

Дневни новини