Върбица бе домакин на деветия национален фестивал на дрипавата баница

Събитието събра 60 институции и гости от Румъния, които представиха близо 400 вида баници с традиционни и иновативни рецепти

Снимка © БТА

Върбица, село в община Горна Оряховица, бе домакин на деветия национален фестивал на дрипавата баница, привлякъл майстори на традиционната българска ястия от цялата страна и чужбина. Събитието събра представители на 60 институции и индивидуални участници от 17 общини в 9 области на България, както и гости от Румъния, които не се смутиха от дъждовното време и бяха сред стотиците посетители на празника.

Кулинарно събитие с богато присъствие и традиции

„Добре сте ни дошли в столицата на дрипавата баница“, приветства гостите секретарят на Народно читалище „Градина Върбица 1894“ и главен организатор Анелия Димитрова. Тя подчерта, че фестивалът е многопластов, с пъстра и автентична атмосфера, като припомни развитието му през изминалите години.

Кметът на Върбица, Йордан Петров, сподели, че почитането на традициите е водещ приоритет и тази година жителите на селото посрещат събитието подобаващо, а участието на млади хора е гаранция за съхраняване и разпространение на културното наследство.

Кметът на Горна Оряховица, Николай Рашков, обърна внимание на важността на събирането на толкова много талантливи кулинари на площада пред местното читалище, което усилва духа и значимостта на празника.

Изобилие от вкусове и кулинарни иновации

Посетителите имаха възможност да опитат и закупят близо 400 вида баници, включително традиционната дрипава, както и разнообразие от кулинарни вариации с гъби, риба, ориз, маруля, патладжан, краставица и екзотични съчетания с киви, лопуш, грозде, кайма, манатарки и други.

Журито, в състав шеф готвачите Ивайло Иванов и Царина Цанева, отбеляза значително увеличение на участниците спрямо предишни издания. Иванов изрази радостта си от гостите от Румъния, дошли на кулинарен туризъм, както и от участието на учениците от Професионалната гимназия по хранителни технологии в Горна Оряховица, които допринасят за предаването на традициите към младото поколение.

Цанева също оцени високото ниво на вкусовете и творческия подход, като изтъкна особено баниците с риба, охлюви, ягоди и пилешки дробчета, а също така и панираните банички. Тя изрази увереност, че фестивалът ще продължи да се развива и може да се превърне в двудневно събитие с още повече участници и разнообразие.

Участници и иновативни рецепти от различни краища на страната

Екип от читалище „Никола Й. Вапцаров - 1964“ от Хасково, воден от Ива Томова, представи десет разновидности баници с нестандартни продукти като тахан халва, шоколад и сирене. Те подчертаха, че експериментират с рецепти, използвайки модерни подходи, съчетани с разнообразни техники като точене, дърпане и мързеливи баници.

Жени от читалище „Възпитател - Кесарево – 1895“ и пенсионерския клуб „Здравец“ от стражишкото село Кесарево предложиха както класически, така и иновативни bаници с месо, риба, билки и други съставки. Особено внимание предизвикаха баницата трикольор и тази с пиле и манатарки, както и сладките варианти с орехи, локум и стафиди.

Учениците от Професионалната гимназия по хранителни технологии в Горна Оряховица, ръководени от инж. Нели Николова, представиха четири вида баници със специално подбрани фермерски продукти. Сред тях бяха баница със суджук и манголд, сладка с ревен и ягоди, баница с аспержи и козе сирене с бешамелов сос, и традиционна родопска с брънза.

Най-младата участничка, 10-годишната Гергана Илиева от село Драгижево, впечатли с „райски банички в кухнята на ада“ – трудоемки и нестандартни пържени банички със специален начин на сгъване и приправени със шарена сол.

Празнична атмосфера и високопоставени гости

Със специална музикална програма и голямо празнично хоро беше открита кулминацията на фестивала, което поддържаше радостната и оживена атмосфера.

Събитието бе уважено от депутатa Димитър Николов, представители на Община Горна Оряховица и Общинския съвет, както и от Симеон Караколев, съпредседател на Българската аграрна камара и Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, които изразиха своята подкрепа към запазването и развитието на културната традиция.

Традиции и бъдеще на баницата в България

Фестивалът в село Върбица се установява като значимо събитие, обединяващо кулинари, любители и професионалисти с разнообразни интерпретации на баницата. Той съчетава уважение към традициите с иновации и младежки ентусиазъм, като по този начин гарантира живото наследство на българската кулинарна култура и привлича все по-голям интерес както на национално, така и на международно ниво.

Още от категорията

Виж всички
Виж всички

Дневни новини