Кулинарен маратон за суперхрани стартира в Русенския университет в Разград
Събитието обединява студенти и гости за промотиране на здравословното хранене

Пролетните празници във филиала на Русенския университет „Ангел Кънчев“ в Разград започнаха с кулинарен маратон, посветен на здравословното хранене. Надпреварата, проведена под надслов „Българските суперхрани за супер енергия“, включваше изяви на студентските клубове „Сладко и солено“ и „Наука и изкуство – ръка за ръка“.
В мероприятието участваха студенти, преподаватели, ученици от професионални гимназии и средни училища, както и възпитаници на Клуб „Млад кулинар“ към Центъра за ученическо техническо и научно творчество в Разград. Участие в маратона взеха и представители на сдружение „Женска алтернатива за независимост, етническа толерантност и асоцииране” (ЖАНЕТА), преходно жилище – Разград, и Дома за пълнолетни лица с деменция.
Всеки от участниците презентира кулинарните си произведения и разказа интересни факти за изкушенията и процеса на приготвянето им. Студентът Онур Назифов от специалност „Технология на храните“ и главният библиотекар на филиала Надя Цанева представиха информативна презентация на полезни и здравословни храни, сред които мед, пчелен прашец, лимец, коприва и черница. Интерес предизвика и състезанието „Познай суперхраната“.
Гостите на празника
Сред гостите на празника бяха заместник-кметът на Разград Зорница Евгениева, заместник-областният управител на Разград Назиф Зюлкяр, заместник-ректорът на Русенския университет доц. д-р Галина Иванова и заместник-деканът на Аграрно-индустриалния факултет на Русенския университет доц. д-р Пламен Мънев.
Авторите на кулинарните изкушения получиха грамоти и тематични награди. Наградени бяха и членовете на студентския клуб „Наука и изкуство – ръка за ръка“ с ръководител гл. ас. д-р Илияна Николова, които презентираха филиала с изготвените по техни идеи рекламни материали. Студентите със спортни постижения от турнири също бяха наградени.
Дегустация и признание
Участниците и гостите имаха възможност да дегустират и оценят суперхраните. За БТА директорът на филиала на Русенския университет в Разград проф. д.н. Станка Дамянова сподели, че днешният ден е посветен на студентските клубове и на тяхната дейност. „Маратонът се провежда за поредна година, а този път акцентът е върху суперхраните, които растат в България. Участниците са близо 100 от 12 организации, като и този път всички кулинарни изкушения бяха много креативни, интересни и вкусни“, отбеляза проф. Дамянова.
Миналата година кулинарната надпревара беше посветена на подправките. Предходната година маратонът премина под мотото „Шоколадът – празник за всички сетива“, а през 2022 г. кулинарният конкурс беше посветен на вдъхновяващите идеи от художествената литература.