Празникът на хляба в Ресен събра кулинарни и фолклорни таланти
12-ото издание на фестивала обедини майстори и самодейци от седем области с богата програма и награди

За 12-та поредна година Празникът на хляба в село Ресен, Великотърновско, събра кулинарни майстори и фолклорни изпълнители от седем области в страната. Събитието обедини самодейци от различни читалища и пенсионерски клубове, които се включиха в кулинарна изложба, представиха традиционни обичаи, пееха, свиреха и танцуваха, демонстрирайки богатството на българския фолклор и кулинария.
Кулминацията на фестивала: награди и отличия
Наградата на кмета за цялостно представяне бе присъдена на жените от Народно читалище „Съзнание 1927“ от бургаското село Маринка. Специална награда от председателя на читалището в Ресен получи Мария Станева, ръководител на женска вокална група към школа „Хоп троп“ във Велико Търново.
В кулинарната надпревара за категория „Автентични обредни хлябове“ първото място заеха участниците от Долна Оряховица, а след тях се класираха представителите на село Камен и град Хасково. В категория „Съвременна кулинария“ победители станаха домакините от село Маринка, следвани от кулинарните представители на Дуранкулак и Васил Друмев.
Относно фолклорните награди, в раздела „Автентичен фолклор“ най-силно представяне имаше групата за автентичен фолклор от село Васил Друмев, която получи златния медал. След тях бяха Божидар Илиев от Нови Пазар и групата за народно пеене от Дуранкулак. В категорията „Обичаи“ третираните са село Маринка и домакините от село Ресен.
Индивидуален изпълнител на първо място беше Димитрия Димитрова от Варна, следвана от Стасимира Стоянова (Велико Търново) и Ачеля Веждиева (село Камен). Специални награди бяха връчени на Светлозар Славчев (фолклор, село Камен), Борислав Христов (кулинария) и Младенка Ангелова (фолклор, село Маринка).
Фестивал на традициите и кулинарията
Кметът на Ресен, Радослава Иванова, поясни, че празникът се провежда под мотото „Никой не е по-голям от хляба“ и е национален фестивал, който тази година включва демонстрации на служители от кметството. Те показаха как се замесват питки и сладки по ресенски рецепти, както и приготвянето на баници. Жените от местното читалище показаха още как се приготвят качамак, обреден булгур, пържени мекици и обредни хлябове.
Иванова изтъкна, че организаторите са се постарали празникът да бъде добре организиран, за да се почувства духът на селото. Тя изказа благодарност към Община Велико Търново за подкрепата и към местния бизнес за помощта при кулинарното изложение.
Разнообразието на ястия и традиции на фестивала
Жените от Клуба на пенсионера и инвалида „Надежда“ в село Ресен представиха богато меню от питки, сладкиши с ябълки, курабийки, милинки, понички и банички, като изразиха желанието си младите да се научат на тези техники, макар че само част от тях проявяват интерес.
Народно читалище „Никола Й. Вапцаров – 1964“ от Хасково представи обредна пита във формата на змия, характерна за региона и свързана с празника Сирни заговезни. По думите на Ива Томова, представител на читалището, този хляб се приготвя през пролетта, когато излизат змии и гущери, като целта е да се предпазят хората от ухапвания.
Жените от читалището в село Маринка предложиха уникални обредни питки, включително такава, носеща името на селото, която се прави на 17 юли в чест на Света Марина. Тя има дупка в средата и се приготвя с мед, след което се носи като дар на светицата с надеждата за по-благоприятно време и добра реколта. Друга характерна питка се прави при откарването на кравата на паша, като има символично разпределение на парчетата за различните животни и за говедаря.
От читалището от Маринка показаха и други традиционни изделия – тържествена сватбена питка, рибни банички с цаца и подправки, сладка локумена баница, тиквеник и богато украсена содена питка за Бъдни вечер. Те споделиха, че за първи път гостуват на събитието в Ресен, след като миналата година участваха в Празника на дрипавата баница в село Върбица.
Групата за изворен фолклор „Иджишки напеви“ от шуменското село Васил Друмев представи разнообразие от тестени изделия, сред които хляб с леща, селски хляб, питки с кашкавал, солен кекс, бухтички и сладки мъфини. Особено внимание предизвика „Маймунският хляб“, приготвен с три вида брашно, гъби, маслини и традиционна лютеница.
Жените от село Никюп в района на Велико Търново предложиха кекс със спанак, палачинки, бухтички, чеснова питка с копър, посукана питка и бутерки. Те също организираха благотворителна кампания, като събираха дарения за читалището в Ресен.
Сред новите участници в кулинарната надпревара бе и Илияна Николова от Долна Оряховица, която представи богата гама обредни и празнични хлябове и сладкиши, включително Гергьовденски колач, канелени рулца, кроасани, козунаци и други.
Фестивалът като жива витрина на българските традиции
Празникът на хляба в Ресен се утвърждава като значимо културно събитие, което съхранява и представя богатството на българската кухня и фолклор. Той привлича участници и гости от различни краища на България, които заедно споделят, учат и се наслаждават на разнообразието от вкусове, песни и обичаи, предавани през поколенията.