Световните хранителни цени се увеличават през април, според ФАО
Индексът на хранителните стоки достига 128,3 пункта, с ръст от 1% спрямо март

Референтният индекс за световните цени на хранителните стоки се повиши през април, като основна причина за увеличението са по-високите котировки на зърнените култури, месото и млечните продукти, съобщи Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).
Основни тенденции в цените на хранителните стоки
Индексът, който следи месечните промени в международните цени на различни хранителни стоки, достигна средно 128,3 пункта през април. Това представлява ръст от 1% спрямо март и 7,6% в сравнение със същия месец на миналата година.
Ценовият индекс на зърнените култури се увеличи с 1,2% в сравнение с март. Световните цени на пшеницата леко нараснаха, подкрепени от намаляването на експортните доставки от Русия. Цените на ориза също се повишиха благодарение на по-силното търсене на ароматни сортове, а международните цени на царевицата се увеличиха заради сезонно по-ниските наличности в САЩ. Валутните колебания и промени в тарифната политика допълнително повишиха пазарната несигурност.
Индексът на цените на месото отбеляза увеличение от 3,2% през април спрямо март. Най-голям ръст беше отчетен при свинското месо. Цените на говеждото месо също се повишиха, особено в Австралия и Бразилия, поради стабилното световно търсене и ограничените експортни наличности.
Цени на млечните продукти, растителните масла и захарта
Ценовият индекс на млечните продукти нарасна с 2,4% през април спрямо март, като достигна стойност с 22,9% по-висока от тази през същия месец на предходната година. Основен фактор за това покачване са международните цени на маслото, които достигнаха нов исторически връх, обусловен от намаляващите запаси в Европа.
Обратно, индексът на цените на растителните масла се понижи с 2,3%, въпреки че остава с 20,7% над нивото от предходната година. Цените на палмовото масло спаднаха значително поради сезонно повишеното производство в основните страни производителки в Югоизточна Азия. В същото време цените на соевото и рапичното масло се повишиха, подкрепени от силното световно търсене. Цените на слънчогледовото олио останаха стабилни.
Ценовият индекс на захарта спадна с 3,5% спрямо март. Това се дължи на опасения относно несигурните световни икономически перспективи и потенциалното им влияние върху търсенето в секторите на напитките и преработката на храни, които формират основната част от световното потребление на захар.