Фондация 'Четири лапи' предлага хуманни идеи за Великден

Как да празнуваме по-отговорно и с грижа за животните на този великденски празник

Снимка © БТА

Фондация "Четири лапи" дава съвети как да празнуваме Великден по по-хуманен начин, с грижа за животните, става известно от съобщение на организацията. Според данни, само в Европа консумацията на яйца на глава от населението е около 13,8 кг годишно.

В световен мащаб производството на яйца продължава да расте, като през последните 10 години се е увеличило с близо 25 на сто. Челната позиция заема Китай с около една трета от цялото производство, следван от Европейския съюз (ЕС), САЩ и Индия. Заедно, тези четири топ производители са отговорни за почти 60 процента от цялото производство на яйца в света.

Количеството употребени яйца достига своя пик всяка пролет с наближаването на Великден. В България, например, при подготовката за празника се изразходват около 70 милиона яйца. Една кокошка в оптимално здравословно състояние би могла да снесе до едно яйце на ден, като процесът на формирането му отнема от 24 до 26 часа.

Хуманни алтернативи при избора на яйца

Според "Четири лапи", традицията за боядисване на яйца може да бъде сравнително по-щадяща за здравето на кокошките, ако при закупуването на яйцата потребителите се съобразят със системата на отглеждане на животните. Най-подходящи са яйцата от свободно отгледани кокошки, отбелязани в баркода на етикета с цифрите 0 и 1. Снабдяването с домашни яйца от местни ферми или съседски домакинства е друг подходящ вариант.

Фондацията препоръчва да се избягват продуктите, белязани с маркировка 2 и 3 на опаковките, тъй като те описват значително по-нехуманното подово и клетъчно развитие, което ограничава естественото поведение на животните.

Креативни идеи за Великден

Като алтернатива при яйцата, "Четири лапи" предлага дървените, шоколадовите и творчески изработените от най-различни природни материали. Дървените яйца са пример за еднократна инвестиция в продукт, който може да бъде използван години наред. За любителите на ръчния труд великденски яйца могат да бъдат изработени и чрез плетене, шиене, плъстене на вълна и други методи.

Организацията насърчава и приготвянето на повече растителни ястия, които да бъдат сервирани на великденската трапеза. Традиционното агнешко печено може да бъде разнообразено с веган алтернатива, като соеви продукти или зърнено-бобови култури, богати на протеин.

БТА припомня, че според данните в първия доклад за напредъка на бизнеса в България по поетите ангажименти за снабдяване с яйца от ферми без клетки, над 120 компании в България вече са преминали към по-етични алтернативи. Въпреки това, много от големите търговски вериги и хотелски групи все още изостават.

Още от категорията

Виж всички
Виж всички

Дневни новини