ФАО: Подобряване на продуктивността на добитъка може да намали употребата на антибиотици

Проучване показва, че стратегическите интервенции могат да намалят антибиотичната употреба наполовина до 2040 г.

Снимка © БТА

Ново проучване, ръководено от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), подчертава, че подобряването на продуктивността на добитъка е от ключово значение за намаляване на световната употреба на антибиотици. Без целенасочени интервенции, се предвижда употребата на антибиотици при добитъка да нарасне с близо 30% до 2040 г.

Изследването, публикувано в "Нейчър Комюникейшънс" (Nature Communications), установява, че стратегическото повишаване на производителността в животновъдните системи може да намали прогнозираната употреба на антибиотици наполовина. Според проучването, при обичаен сценарий, световната употреба на антибиотици при добитъка може да нарасне до 143 481 тона до 2040 г., което представлява увеличение от 30% спрямо 2019 г.

Алтернативните сценарии обаче показват, че употребата на антибиотици може да бъде намалена с до 57%, ако продуктивността на добитъка бъде оптимизирана. Чрез подобряване на здравето на животните, практиките за управление и ефективността на производството, употребата на антибиотици може да бъде намалена до приблизително 62 000 тона до 2040 г. Това демонстрира потенциала на целенасочените интервенции за постигане на световните цели за редуциране.

Ключовите предизвикателства

Алехандро Акоста, икономист по животновъдство във ФАО и водещ автор на изследването, заявява: "Повишаването на ефективността на животновъдството е от ключово значение за ограничаване на употребата на антибиотици. Произвеждайки повече храна от животински произход със същите или по-малко животни, можем да намалим нуждата от антибиотици при отглежданите животни, като същевременно укрепваме световната продоволствена сигурност."

Тази ситуация подчертава глобалните ангажименти за борба с антимикробната резистентност (АМР). Декларацията за АМР на Общото събрание на ООН от 2024 г. призовава за значително намаляване на употребата на антимикробни средства в хранително-вкусовата промишленост до 2030 г. Постигането на тази цел поставя значителни предизвикателства, особено в региони, където животновъдството се разширява, за да отговори на нарастващото търсене на храни.

Инициативи за устойчиво развитие

Джунся Сонг, старши служител по здравето на животните във ФАО и съавтор на изследването, подчертава: "Заинтересованите страни в животновъдния сектор трябва да работят заедно, за да подобрят превенцията на заболяванията, да укрепят системите за мониторинг и да инвестират в иновации, които подобряват здравето на животните, като същевременно намаляват зависимостта от антибиотици."

В подкрепа на тези усилия, ФАО наскоро стартира инициативата "Намаляване на нуждата от антимикробни средства във фермите за устойчива трансформация на агрохранителни системи" (RENOFARM). Тази програма предоставя политически насоки, техническа помощ и изграждане на капацитет, за да помогне на страните да намалят употребата на антибиотици, като същевременно насърчава устойчива трансформация на добитъка.

Ключов принос на проучването е въвеждането на метода за преобразуване на животинска биомаса, който подобрява точността при оценката на животинската биомаса за различни видове, производствени системи и практики за управление. Това позволява по-прецизна оценка на интензивността на употребата на антибиотици, което дава възможност на политиците и заинтересованите страни да разработят по-ефективни стратегии за оптимизиране на животновъдството и минимизиране на зависимостта от антибиотици.

Още от категорията

Виж всички
Виж всички

Дневни новини