БАБХ: Няма производствени обекти с диазотен оксид в България
Проблеми с контрол и недостатъци в системата за управление на диазотния оксид

На територията на България в момента няма производствени обекти, които използват диазотен оксид, съобщи Галя Викьова, заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Тя направи изявлението пред временното комисия за установяване на проблемите с разпространението на диазотен оксид и наркотични вещества в страната.
Викьова обясни, че всички регистрирани оператори, работещи с храни, са задължени да завеждат всички суровини и храни, които преработват, търгуват или произвеждат. Диазотният оксид, който е добавка в храните, също подлежи на този регламент.
Проблеми при проверките
Заместник изпълнителният директор на БАБХ посочи, че при проверките, извършвани съвместно с Министерството на вътрешните работи (МВР) и РЗИ, често се установява, че собственикът или управителят на заведението не знае защо в него има флакони с райски газ. Тя подчерта, че правомощията на агенцията да реагира по този въпрос са ограничени, тъй като те се отнасят само до правомерната употреба на добавката диазотен оксид в храната.
Недостатъци в системата
Викьова изрази мнение, че БАБХ съдейства в случая, поставяйки под възбрана количествата, които се установяват. Основният проблем обаче е, че не могат да се унищожат възбранените количества, тъй като няма опция за това. Тя подчерта, че от ведомството са изпратили писмо до Министерството на околната среда и водите с питане по казуса, но не са получили задоволителен отговор.
Според Викьова е необходимо да се организира среща между Министерството на земеделието и храните и Министерството на околната среда и водите, за да се обсъди този важен въпрос. Нарастващото разпространение на диазотен оксид и свързаните с него проблеми изискват спешно внимание и координация между съответните институции.