НБУ представя монографията „Храненето на младите: траектории на вкуса“ на Евгения Кръстева-Благоева
Събитието ще се проведе на 10 април с водещ доц. д-р Михаил Груев в книжарницата на НБУ

Център за книгата и департамент „Антропология“ в Нов български университет (НБУ) представят монографията „Храненето на младите: траектории на вкуса“ на Евгения Кръстева-Благоева на 10 април в книжарницата на корпус I на висшето училище. Водещ на събитието ще бъде доц. д-р Михаил Груев.
Изследването е първо по рода си в България и е от особено значение за развитието на антропологията, посочва проф. д-р Райна Гаврилова. Книгата осветлява по нов начин културата на потребление и хранене, модерните хранителни ритуали и всекидневните практики на младите.
Иновативна методология и културни мрежи
Монографията въвежда нова смесена методология, която може да служи за модел за бъдещи проучвания. Според проф. д-р Мира Маркова, в изследването се показва формирането на своеобразни културни мрежи чрез храненето, които оформят и укрепват колективни идентичности.
Значимост на изследването
Според проф. д.н. Кристиан Банков, монографията е резултат от дългогодишната преподавателска дейност на доц. Благоева и нейното отлично взаимодействие със студентите. "Самият факт, че те са откликнали толкова масово и са участвали като респонденти, подчертава колко значим е курсът „Храна и култура“ за тях," отбелязва Банков.
Той добавя, че това е пример за иновативно включване и ангажиране на студентите към тематиката на курса, а също така и за моментално конвертиране на резултатите от изследванията на преподавателя в учебно съдържание, което е от голямо значение за образователния процес.