Изследване откри вредни химикали в яйца от различни региони на Гърция
Проби показват наличие на PFAS и пестициди, които надвишават допустимите нива и крият рискове за здравето

Проби от яйца, събрани в различни региони на Гърция, съдържат опасни вещества, включително пер- и полифлуороалкилови вещества (PFAS) и следи от пестициди, сочи скорошно изследване на качеството на яйца, проведено от Егейския университет и Атинския университет „Каподистрия“. Това поражда сериозни опасения за общественото здраве и екологичната безопасност.
Наличието на „вечни химични вещества“ в яйцата
PFAS, известни като „вечни химични вещества“, са химикали, които не се разграждат в околната среда и се натрупват в хранителната верига. От анализа на яйцата са установени следи от тези вещества във всички проби, като при половината от тях нивата надвишават допустимите граници, заложени от Европейския съюз.
Изследването е публикувано в научното списание „Science of the Total Environment“. Специалистите оценяват, че тези завишени концентрации представляват здравен риск, особено за по-уязвими групи като юношите и възрастните хора.
PFAS са свързани с редица здравословни проблеми – от ендокринни нарушения и увреждания на черния дроб до нарушена имунна функция и затруднения в развитието при децата.
Свързаност със селскостопанските практики и други вещества в яйцата
Проучването е първото в Гърция, което изследва яйцата за наличие на фармацевтични препарати и пестициди. Резултатите показват, че в пробите присъстват шест различни пестицида и пет фармацевтични вещества. Това вероятно е резултат от прилагането на селскостопански практики, които често се използват в страната.
Този факт подсилва опасенията за замърсяването на хранителната верига и възможните негативни въздействия върху човешкото здраве чрез консумацията на яйца.
Глобален проблем с PFAS в хранителните продукти
Подобни находки не са изолирани само в Гърция. Други европейски държави като Франция, Германия и Дания също са откривали PFAS във вече изследвани яйца, което подчертава глобалния характер на проблема.
От Европейския съюз продължават усилията си за мониторинг и ограничаване на тези опасни химикали в хранителната верига с цел предпазване на потребителите.
Значение и бъдещи предизвикателства
Резултатите от изследването подчертават необходимостта от строг контрол над използването на пестициди и други химични вещества в селското стопанство. Специалистите предупреждават, че натрупването на PFAS и други токсични компоненти в храните може да има дългосрочни здравословни последици.
Експертите и институциите се стремят да намерят решения за намаляване на замърсяването и предпазване на общественото здраве, като продължат изследванията и поставят по-строги регулации.