Възстановяват обичая „Премуз“ в пернишкото село Богданов дол
Традицията по ръчно доене на овце ще се проведе на Гергьовден с фолклорна програма

В пернишкото село Богданов дол стопани на овце ще възстановят традиционния обичай „Премуз“, който се провежда на Гергьовден и съществува вече над 40 години. Това събитие е важно за местната общност и отбелязва традициите в животновъдството на региона.
„Премуз“ – празник на овчарите и тяхната работа
Кметът на село Богданов дол, Венцислава Кирилова, сподели пред БТА, че „Премуз“ е един от най-характерните и уважавани празници в селото. По време на обичая овцевъдите от района се впускат в състезание по ръчно доене на овце, като целта е да бъде издоено най-голямо количество мляко. Победителят получава специална награда, уточни Кирилова.
Животновъдството е запазена традиция и важен поминък за местните жители на Богданов дол. Затова в деня на празника те се стремят да представят най-добрите си и най-млекодайни овце.
Традиционни символи и атмосфера на празника
Празненството се провежда на поляната в центъра на селото, където се изграждат импровизирани кошари, в които се заграждат стадата. Овчарските кучета стоят неотлъчно до животните, а овчарите, облечени в ямурлуци, доят овцете според стария обичай.
Името „Премуз“ произлиза от използваната в района дума „музене“, която означава доене. Участниците в тазгодишното тържество ще бъдат облечени в традиционни народни носии и ще седнат на софра в лятна овчарска къща близо до кошарите. Тази къща е украсена с цветя, звънци и геги, а на клоните на дърветата са окачени гергьовски люлки.
Кулинарни и фолклорни традиции
Жените от селото подготвят и месят традиционни погачи и колачи, които след това се освещават. Освен това на няколко чевермета се пекат агнета – типично за Гергьовденско празнуване.
Кметът Венцислава Кирилова подчерта, че празникът ще бъде допълнен и с фолклорна програма, която ще обогати атмосферата и ще привлече вниманието към културното богатство на района.
Обичаят „Премуз“ в Богданов дол представлява съхранен жив народен празник, който съчетава традициите в животновъдството с израз на регионалната култура и идентичност.