Първи фестивал на българското сирене във Враца представя редки видове
Двудневно събитие включва майсторски класове, конкурси и научен форум за млечни продукти
Първи по рода си двудневен фестивал на българското сирене и млечните продукти ще се проведе във Враца, като ще представи разнообразие от сирена, включително магарешко и кобилешко, освен традиционните краве, овче и козе.
Програма и съпътстващи събития
Фестивалът ще се състои на площада пред сградата на общинската администрация във Враца. В събота сутрин посетителите ще могат да се насладят на традиционна врачанска закуска, включваща мекички и сирене.
Планирани са редица атрактивни мероприятия:
- Демонстрации на приготвяне на бяло саламурено сирене;
- Майсторски клас с шеф Светлана Илиева;
- Състезание за най-вкусна лютика;
- Конкурс за картини, изработени от млечни продукти;
- Базар на български сирена, традиционни сладка, вина и екологични продукти.
Организаторите обявиха, че за първи път ще бъде връчена награда на производителя, който събере най-много гласове от потребителите, опитали предлаганите продукти.
Научен форум и презентации
В рамките на фестивала ще се проведе научен форум, насочен към земеделски стопани и преработватели. Там ще бъдат представени възможности за проектни предложения и инвестиции.
Участниците ще имат възможност да чуят и презентации, посветени на магарешкото мляко и особеностите на българските млечни продукти. Това допълнително ще насърчи обмена на знания и опит сред производителите и заинтересованите страни.
Културна програма и организация
Събитието ще бъде съпътствано и от концерти с участието на изпълнителите Румяна Попова, Райна и дует „Пирин“, които ще добавят празнично настроение за посетителите.
Фестивалът се организира от Сдружение „Български традиционни млечни продукти“ с финансовата подкрепа на Министерство на земеделието и храните и Община Враца. По този начин се цели подкрепа и популяризиране на българската млечна индустрия и традициите в региона.