Празникът на самардалата в Нова Загора привлича все повече посетители

Кулинарни иновации и фолклорна програма съпътстват събитието през 2023 г.

Снимка © БТА

В Нова Загора се проведе празник на самардалата, по време на който посетителите имаха възможност да опитат сладко, сироп и различни сладкиши, приготвени с тази характерна подправка. Събитието, организирано на главната улица на града, събра многобройни кулинарни изкушения и културни прояви, удовлетворявайки вкусовете и интересите на гостите.

Кулинарни иновации с използване на самардала

Литлата експериментална употреба на самардалата като съставна част на сладкиши и сиропи беше осъществена от читалището в село Загорци, което е част от община Нова Загора. Председателят на читалището „Стойчо Донев Сербезов – 1928“ Ивелина Данчева описа начина на приготвяне: „Това е вид билка и нашето решение бе в част от ястията, които приготвихме, тя да бъде смесена със захар. Човек, когато има фантазия, може да направи чудеса.“ Тя подчерта, че това е първото издание, в което самардалата се използва по този нов начин, идеи вдъхновени от сладкото от люти чушки, разпространено в търговските вериги в страната.

Освен сладките изделия, на щанда на читалището гостите можеха да опитат кашкавал, сирене, ястия като курбан от заек и разядки с рачешки рулца, всички ароматизирани с характерната подправка. Читалищните дейци пресъздадоха атмосферата на селски двор с детайли като къща и кладенец от хляб, кокошки и гъби, изработени от яйца, домати и репички, поставени върху канапе от марули.

От другото новозагорско село Питово тази година бяха представени солена торта със самардала и сладки – кошнички с конфитюр от червен лук и самардала. С участието си в кулинарната изложба се отличи и известният кулинар Ути Бъчваров, който приготви баница със самардала. Той е редовен гост на празника и в предишните издания представи кулинарни предложения като бакла и свински уши.

Културна програма и търговско изложение

Празникът на самардалата в Нова Загора не бе само кулинарно събитие. На главната улица се проведе и търговско изложение, което даде възможност на посетителите да си закупят свежа самардала и продукти с нея.

В програмата бяха включени и ревю на автентични носии от различни фолклорни области на България, както и изпълнения на народни песни и танци, които допринесоха за богатата атмосфера на празника.

Успех и перспективи на празника на самардалата

Първото издание на този празник се състоя през 2023 г. по инициатива на кмета на Нова Загора Галя Захариева. Според наблюденията от миналата година събитието е привлякло още повече посетители и продължава да се развива като локален културен и кулинарен форум, който популяризира уникалната подправка самардала и традициите, свързани с нея.

Още от категорията

Виж всички
Виж всички

Дневни новини