Владимир Иванов: Пролетният спад на цените на храните е бавен заради климата

Председателят на ДКСБТ посочи сезонния спад и неритмичното предлагане на плодове, като обърна внимание на резкия скок при черешите по време на Задушница

Владимир Иванов: Пролетният спад на цените на храните е бавен заради климата
Снимка © БТА

Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), заяви, че в момента сме в устойчив пролетен спад на цените на хранителните продукти, който се наблюдава ежегодно. Той предостави тази информация по време на брифинг в централата на комисията, като подчерта, че понижаването на цените е сезонно явление, макар и тази година то да протича по-бавно заради неблагоприятните климатични условия.

Спад на цените, но с различни темпове

Иванов обясни, че влиянието на климатичните условия е причинило неритмично предлагане, особено при плодовете. Въпреки това според него пазарната ситуация е спокойна, добре балансирана и устойчива. Само през изминалата седмица потребителската кошница е поевтиняла с два лева.

Данните на ДКСБТ показват, че сред продуктите с понижаващи се цени са доматите, краставиците и картофите. Например пресните картофи поевтиняват с около 50 стотинки заради масовото предлагане. Зелето също намалява с около 25 стотинки, въпреки че ценовото му равнище остава над нивото от миналата година, но тенденцията е спадаща.

Единственият продукт с повишение на цената е лимонът, който поскъпва с 21 стотинки поради значително по-малкото предлагане спрямо миналата година.

Проблемни цени при черешите по време на Задушница

Особено внимание Иванов обърна на резкия скок на цената на черешите в събота, свързан с отбелязването на Задушница. Той определи тази практика като недобра и стихийна, макар и да е продължила не повече от шест часа. По думите му такова покачване е частично обусловено от националната психология и поведението на някои търговци.

Иванов допълни, че държавата трудно може да контролира тези явления, въпреки санкциите, които са били приложени. Той апелира към потребителите да не купуват при завишени цени.

Според председателя на ДКСБТ цената на черешите в големите търговски вериги не се е повишила в събота, като килограмът е бил около 12 лева, както в петък. В същото време на малките пазари цената се е вдигнала от 14 на 20 лева за килограм, което представлява разлика от 5-6 лева – значителна сума за този продукт. Иванов отбеляза: „Не говори добре след 30 години пазарна икономика да се подаваме на такава практика.”

Други тенденции и стабилност на пазара

При кайсиите се наблюдава поевтиняване, но тази година българското производство ще бъде по-слабо и ще се разчита на внос. Захарта е понижила цената си с около 8 процента спрямо миналата година. В същото време олиото отбелязва леко покачване от около 10 стотинки, като на световния пазар цената е стабилна и се очаква да остане така до появата на новата реколта.

Яйцата остават най-стабилният продукт в ценово отношение с почти никакви промени. Кравето сирене също е с устойчиво предлагане и като цена е един от най-стабилните млечни продукти през последната година. Маслото обаче е поевтиняло с 20 стотинки, което се дължи на увеличеното предлагане на европейския пазар. Иванов изрази надежда кризата с маслото да бъде преодоляна.

Цената на прясното мляко в момента е 2,08 лева, като тя е стабилизирана и почти съответства на стойностите от миналата година. При месото се наблюдават различни тенденции – свинското поскъпва, а пилешкото намалява в цената си.

Пролетни тенденции на хранителния пазар

Настоящите процеси на пазара на хранителни продукти показват сезонни колебания, повлияни от климатични условия и пазарни настроения. Въпреки някои краткотрайни ценови аномалии, като тази с черешите по време на Задушница, пазарът остава относително стабилен и балансиран. Потребителите и търговците следва да бъдат внимателни и отговорни, за да се избегнат спекулативни практики и да се поддържа здравословна конкуренция.

Още от категорията

Виж всички
Виж всички
Актуални новини
Последни

Дневни новини

Manage cookie consent