Недялка Петрова експериментира с отглеждане на шафран в Смолянско

Проектът в Академията BASE показва потенциала на шафрана като рентабилна култура за Родопите с минимални разходи и разнообразни приложения

Недялка Петрова експериментира с отглеждане на шафран в Смолянско
Снимка © Кореспондент на БТА в Смолян Христина Георгиева

Икономистът Недялка Петрова експериментира с отглеждане на шафран в Смолянско през 2024 г. като пример за рентабилна земеделска култура за Родопите. Проектът се реализира в рамките на Академията за начинаещи предприемачи BASE в родопския град и цели да покаже на местните фермери, че отглеждането на скъпия минзухар може да се превърне в успешен бизнес.

Подходящ климат и минимални разходи за шафран в Родопите

Недялка Петрова споделя, че въпреки че има опит с отглеждането на шафран в равнинна част на страната, условията в Родопите също са подходящи за тази култура. Според нея растението изисква почва с добър дренаж, за да не загние луковицата. Отглеждането на шафран обикновено се възвръща финансово на четвъртата година, когато засадената площ с луковици се увеличава тройно и идва най-обилният добив. Самият минзухар цъфти през октомври и ноември, а инвестициите в отглеждането са минимални през първите години, като основният разход е покупката на луковици.

Разнообразни приложения и възможности за печалба

Икономистката обяснява, че освен скъпата подправка – близалцата от цветовете на шафрана, почти всички части на растението могат да се използват в хранителни продукти и дори в ракия. Тя вече експериментира с производството на празнични питки, сладки и ракия с шафран, които се оказват успешни. По думите ѝ, най-сигурната печалба в началния етап идва от продажбата на луковици, а в бъдеще потребители на продуктите могат да бъдат ресторанти, готвачи, производители на козметика, както и бъдещи фермери, които желаят да започнат отглеждането на шафран.

„Това са родопските златни нишки, а в отделни ферми в Смолянско вече доказват успешния бизнес модел на отглеждането на шафран,“ категорична е Недялка Петрова пред БТА.

Шафранът – редка и ценно култура

Шафранът е една от най-скъпите подправки в света и неговото отглеждане предлага възможност за диверсификация на земеделието в Смолянско. С проекта в Академията за предприемачи се цели не само възраждане на традициите, но и стимулиране на местната икономика чрез интегриране на нова култура, която може да предложи устойчив стопански модел за района.

Още от категорията

Виж всички
Виж всички
Актуални новини
Последни

Дневни новини

Manage cookie consent