Недялка Петрова експериментира с отглеждане на шафран в Смолянско
Проектът в Академията BASE показва потенциала на шафрана като рентабилна култура за Родопите с минимални разходи и разнообразни приложения

Икономистът Недялка Петрова експериментира с отглеждане на шафран в Смолянско през 2024 г. като пример за рентабилна земеделска култура за Родопите. Проектът се реализира в рамките на Академията за начинаещи предприемачи BASE в родопския град и цели да покаже на местните фермери, че отглеждането на скъпия минзухар може да се превърне в успешен бизнес.
Подходящ климат и минимални разходи за шафран в Родопите
Недялка Петрова споделя, че въпреки че има опит с отглеждането на шафран в равнинна част на страната, условията в Родопите също са подходящи за тази култура. Според нея растението изисква почва с добър дренаж, за да не загние луковицата. Отглеждането на шафран обикновено се възвръща финансово на четвъртата година, когато засадената площ с луковици се увеличава тройно и идва най-обилният добив. Самият минзухар цъфти през октомври и ноември, а инвестициите в отглеждането са минимални през първите години, като основният разход е покупката на луковици.
Разнообразни приложения и възможности за печалба
Икономистката обяснява, че освен скъпата подправка – близалцата от цветовете на шафрана, почти всички части на растението могат да се използват в хранителни продукти и дори в ракия. Тя вече експериментира с производството на празнични питки, сладки и ракия с шафран, които се оказват успешни. По думите ѝ, най-сигурната печалба в началния етап идва от продажбата на луковици, а в бъдеще потребители на продуктите могат да бъдат ресторанти, готвачи, производители на козметика, както и бъдещи фермери, които желаят да започнат отглеждането на шафран.
„Това са родопските златни нишки, а в отделни ферми в Смолянско вече доказват успешния бизнес модел на отглеждането на шафран,“ категорична е Недялка Петрова пред БТА.
Шафранът – редка и ценно култура
Шафранът е една от най-скъпите подправки в света и неговото отглеждане предлага възможност за диверсификация на земеделието в Смолянско. С проекта в Академията за предприемачи се цели не само възраждане на традициите, но и стимулиране на местната икономика чрез интегриране на нова култура, която може да предложи устойчив стопански модел за района.