Д-р Румен Стефанов предупреждава за риска от рак на дебелото черво
Транс мазнините в преработените храни увеличават риска, а профилактиката и ранното откриване са ключови

Транс мазнините в обработените храни са един от ключовите фактори, които увеличават риска от развитие на рак на дебелото черво, заяви д-р Румен Стефанов, началник отделение по онкологична гастроентерология в Комплексния онкологичен център – Враца (КОЦ), по повод Световния ден на здравето на храносмилателната система, който се отбелязва на 29 май.
Влиянието на храненето върху риска от онкологични заболявания
Д-р Стефанов подчерта, че днешното съвременно хранене включва големи количества транс мазнини, които се съдържат в преработените продукти като пушени меса, колбаси, кренвирши, салами, наденици, както и в пържените храни.
„Транс мазнините допринасят за повишената заболеваемост от рак на дебелото черво. Затова препоръчвам максимално ограничаване на консумацията на консервирани и преработени храни и увеличаване на пресните зеленчуци, плодове и варива, които доказано намаляват риска от ракови заболявания“, посочва специалистът.
Статистика и симптоми на заболяванията на храносмилателната система
Към края на 2024 година в Комплексния онкологичен център във Враца са регистрирани 1944 пациенти с онкологични заболявания на храносмилателните органи от региона на Враца, Видин и Монтана. Най-много са случаите на рак на дебелото черво – 870, следвани от рак на правото черво и ануса – 722.
Д-р Стефанов отбеляза, че заболеваемостта от рак на дебелото черво нараства, докато случаите на рак на стомаха намаляват, „тъй като се прави ранно откриване и лечение на Helicobacter pylori – бактерия, която е основен фактор за развитието на рак на стомаха при наличие на гастрити и язви“.
Той обясни, че храносмилателната система представлява физиологична тръба с дължина от около 9 метра, включваща хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника, тънкото, дебелото и правото черво, ануса, както и жлезите с вътрешна секреция – панкреаса, черния дроб и слюнчените жлези.
Сред ранните симптоми на заболявания в тази система д-р Стефанов посочи:
- затруднено преглъщане и болка при преглъщане;
- продължителни киселини;
- черни или кръвни изпражнения;
- потъмняване на урината;
- отслабване на тегло;
- запек или диария;
- анемия.
„Пациентите с анемия често търсят помощ от хематолог, но първо трябва да се консултират с гастроентеролог, тъй като най-честите причини за желязо-дефицитната анемия са кървящи лезии в храносмилателния тракт“, изтъкна той.
Допълнително внимание трябва да се обърне на симптоми като коремно подуване, къркорене и болка, които отшумяват след изпускане на газове. Тези признаци могат да сочат заболявания на дебелото черво.
Стефанов предупреди да не се прибягва към самолечение с хранителни добавки, защото това може да отложи важната и животоспасяваща консултация със специалист.
Профилактика и скрининг
„Разглеждайки генетичната история е важно човек да е информиран за наличие на онкологични заболявания в семейството, както и за техните локализации. Това позволява своевременна профилактика“, допълни д-р Стефанов.
Той посочи, че според световните препоръки колоноскопия трябва да се извърши на 45-годишна възраст, независимо от фамилната обремененост, като се избира опитен специалист.
По данни на Регионалната здравна инспекция за 2023 г., в област Враца са регистрирани 1022 нови случая на рак на храносмилателната система. През 2024 г. броят на новите случаи е 1007.
Световен ден на здравето на храносмилателната система
От 2004 година Световният ден на здравето на храносмилателната система се провежда под егидата на Световната гастроентерологична организация (WGO). Инициативата цели да повиши обществената информираност за различни хранителни разстройства и заболявания на храносмилателната система, тяхната диагностика, профилактика и лечение.
Темата за 2025 г. е „Здравето на вашата храносмилателна система: подхранвайте го, за да се чувствате добре“, като акцентът е върху значението на здравето на храносмилателната система за общото благополучие на човека.