Рекордна жътва на пшеница в Хърватия с над милион тона продукция
Увеличени площи и отлични добиви, но цените на хляба вероятно няма да спаднат значително

Жътвата на пшеница и ечемик в Хърватия тази година се очаква да бъде рекордна, като общата продукция на пшеница надхвърля един милион тона. Въпреки това все още остава неясно дали изобилната реколта ще доведе до по-ниски цени на хляба, съобщиха от пресконференция на Окръжната търговска камара в Осиек, Източна Хърватия.
Рекордна жътва и добиви
На проведената в петък пресконференция Тугомир Майдак, държавен секретар в Министерството на земеделието, посочи, че миналата есен са засети 146 000 хектара с пшеница – с четири процента повече спрямо предишния сезон. Благоприятните метеорологични условия са довели до отлични резултати при реколтата.
Майдак заяви, че очакваният добив ще бъде рекорден, като в някои окръзи той достига между 9 и 9,5 тона на хектар. По-стабилни добиви са регистрирани главно в Източна Хърватия, особено в Осиешко-баранския и Вуковарско-сремския окръг. Общото количество на произведената пшеница се очаква да надмине един милион тона.
Държавният секретар призова земеделските производители да използват сортове пшеница с по-високо качество с цел постигане на по-добри цени на пазара.
Що се отнася до реколтата от ечемик, тя е сходна с миналогодишната, но въпреки това от тазгодишната продукция се очакват рекордни резултати.
Майдак уточни, че Министерството на земеделието няма възможност да влияе на пазарните условия, като цените зависят от качеството на продукцията.
Предизвикателства при цените на хляба
Владо Чондич Галиничич, председател на Земеделската асоциация към Хърватската икономическа камара, сподели, че производителите са удовлетворени от добрите резултати на жътвата. Очакваният среден добив е над седем тона на хектар, което осигурява печалба дори при сегашните пазарни цени.
При въпрос дали рекордната реколта може да доведе до по-ниски цени на хляба за потребителите, Чондич Галиничич заяви, че не е убеден в това и прогнозира, че цените най-вероятно ще останат стабилни или дори ще се повишат.
Той обясни, че в Хърватия е нормално цените на хляба и други хранителни продукти да растат по време на туристическия сезон, докато не се наблюдават понижения през есента през последните пет-шест години. Според него съотношението на цената на пшеницата в крайната цена на хляба е между 15 и 20 процента, което намалява влиянието на реколтата върху крайната цена.
Други фактори като разходи за енергия, труд и логистика също силно влияят на ценовото равнище.
Общ преглед на ситуацията
Тазгодишната жътва в Хърватия се отличава с увеличени засети площи и отлични добиви, особено в източните региони на страната. Въпреки рекордните количества пшеница и стабилната продукция на ечемик, не е ясно дали тази изобилна реколта ще окаже влияние върху цените на основния хранителен продукт – хляба.
Експертите смятат, че фактори извън непосредствения добив, като качеството на зърното и външните разходи, са определящи при формирането на потребителските цени. Производителите призовават към създаване на качествени сортове, с цел достигане до по-добри ценови условия, но мнението за бъдещето на цените на хляба остава предпазливо.