В Кюстендил стартира "Празник на черешата" с разнообразна програма и музика
Тридневният фестивал предлага арт ателиета, състезания, концерти и кулинарни изкушения с череши

В Кюстендил започна тридневният „Празник на черешата“, който се провежда от 27 до 29 юни. Първият ден бе изпълнен с различни активности за деца, включително арт ателиета и занимателни работилници, както и състезание по надяждане с череши на централния площад „Велбъжд“.
Началото на празника – забавления и състезания
Откриващият ден на „Празника на черешата“ във вторник стартира с множество творчески занимания за най-малките. На площада се организира и игра по надяждане с череши, в която децата се състезаваха да изядат колкото се може повече плодове за една минута. Точното място на събитието бе под сцената на централния площад „Велбъжд“.
Вечерната програма включваше премиерен концерт на популярната група „+359РОК *78“, която представи своя музикален репертоар пред местната публика.
Официалното откриване и богата програма във втория ден
Вторият ден от празника, 28 юни, ще започне официално в 11:00 часа с церемония по откриването. През целия ден посетителите могат да разгледат художествена изложба, посветена на черешите и произведения, свързани с тях.
Програмата предвижда също и празничен концерт на Духовия оркестър на Кюстендил, който ще представи музикално изпълнение пред жителите и гостите на града. Експерти от Института по земеделие в Кюстендил ще запознаят аудиторията с нови и перспективни сортове череши, подходящи за страната и конкретния регион.
В богата музикална програма са включени участия на певицата Румяна Попова и Ансамбъл „Чинари“. Вечерта, от 20:00 часа, предстоят изпълнения на известните изпълнители Веселин Маринов, Торино и Пашата, които ще допринесат за празничната атмосфера.
Последен ден – кулинарни изкушения с череши
На третия и последен ден от „Празника на черешата“ в Кюстендил ще се проведе кулинарно изложение под името „Череши в кухнята“. Празникът ще предложи кулинарна демонстрация с неочаквани изненади, подготвени от гостуващите готвачи Шеф Петър Петрушев и Шеф Андре Токев.
Тази част от програмата обещава да покаже креативни начини за използване на черешите в кухнята, като ще вдъхнови както професионалисти, така и любителите на кулинарното изкуство.