В Казанлък представиха най-дългата витата баница с рози в България
Кулинарният шедьовър от близо километър впечатли посетителите на фестивала „Хлябът на българина“ с традиционна рецепта и уникален вкус

В Казанлък бе представена най-дългата витата баница с рози в България, подготвена за 13-ото издание на фестивала „Хлябът на българина“. Това кулинарно събитие, част от програмата на Празника на розата, впечатли гостите със своята изключителна дължина от около километър и тегло над 400 килограма.
Традиционно приготвяне и уникални вкусове
Директорът на Домашен социален патронаж в Казанлък, Пепа Димитрова, разясни, че баницата е изработена по стара казанлъшка рецепта. В нея се използва локум от рози и малки розови листенца, добавени в отделните парчета. Сиропът, с който се овкусява сладкишът, включва и ароматна розова вода, която подчертава уникалния вкус.
За изработката на баницата са вложени усилията на специалисти от Домашния социален патронаж, Детската млечна кухня и всички читалища в община Казанлък. Приготвянето е отнело три денонощия работа, което показва сериозния ангажимент и ентусиазъм на всички участници. „За мен не е толкова важно колко е дълга баницата, а емоцията и ентусиазма, с който я направихме“, сподели Димитрова и благодари на всички участвали.
Посетители от цялата страна и поставен рекорд
Сладката баница с рози бе посрещната с голям интерес от всички гости на фестивала, а сред първите дегустатори бяха посетители от Сливен, Карнобат, Средец, Копривщица и София. Според организаторите от община Казанлък, с приготвянето на този кулинарен шедьовър е поставен национален рекорд, тъй като досега никъде в страната не е правена сладка баница с рози с подобна дължина.
Идеята и осъществяването на инициативата са резултат от съвместна работа между местната администрация в Казанлък и спомоществователи като „Точени кори Фамилия“ от „БЕЛА - България“ и „Богати“ ООД, които предоставили локум от рози.
Фестивалът като място за съхранение на традицията
Фестивалът „Хлябът на българина“ се провежда ежегодно в Казанлък и отразява богатата местна кулинарна култура. Традиционно организиран от читалищата в общината, той предоставя възможност за запознаване с кулинарните традиции на региона.
Тази година събитието се провежда в комплекса „Долината на тракийските царе“, където освен кулинарен обмен, посетителите могат да разгледат и историческите и културни забележителности на района, съчетавайки по интересен начин традицията и историята.