Тетевен възражда традициите с Празника на саламурата и ракията
Деветото издание на фестивала представи богатство от местни ястия, ракия и музика, привличайки гости и съхранявайки балканските обичаи

Тетевен отбеляза деветото издание на Празника на саламурата и ракията с богат кулинарен и музикален фестивал. На централния площад в планинския град полицаи, пожарникари, планински спасители и читалищни дейци представиха традиционната тетевенска рибена чорба и други местни специалитети. Събитието бе открито от заместник-министъра на туризма Павлин Петров и кмета на общината д-р Мадлена Бояджиева, които акцентираха върху значението на фестивала за съхранение на местните традиции и привличане на туристи.
Традиции и култура на фокус
„Днес Тетевен посреща своите гости със своя балкански дух, кулинарно меню и музикална програма“, отбеляза заместник-министър Павлин Петров. Той подчерта, че фестивалите са съществен елемент от българското туристическо предложение, предлагайки на посетителите възможност да се докоснат до културата, историята и традициите на страната. „Пожелавам ви в сърцето на Балкана безгрижие и радостни преживявания“, допълни той.
Кметът на Тетевен, д-р Мадлена Бояджиева, сподели пред БТА, че празникът не само събира хора от различни краища на България, но и помага за съхраняване на битовите и кулинарни традиции на региона. „Всяка година в началото на лятото Тетевен се преобразява, като ароматите на препечена риба, саламура и ракия създават неповторима атмосфера. Тази година празникът включва и тетевенската ракия, което го отличава от предишните.“
Кулинарно разнообразие и съревнования
Особен интерес предизвика кулинарният щанд на пожарникарите, които за седми път участват в събитието. Началникът на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Тетевен, гл. инспектор инж. Николай Христов, изтъкна, че техните готвачи приготвят ястието автентично и с внимание към традицията.
Майстор-готвачът Стефчо Маринов разказа, че освен традиционната тетевенска саламура, те готвят и автентичен рибник според над 100-годишна рецепта. Основните съставки включват пържена дребна риба, лук, домати, чесън, копър и люти подправки. По думите му саламурата трябва да бъде „люта, кисела и солена“, като печената речна риба е задължителна. Той допълни, че тази година готвят и тетевенска сливова ракия в казан на място.
Читалищата от общината също бяха активни участници. Ваня Давидова – председател на читалище „Цачо Ненов-1897г.“ в село Гложене, сподели, че саламурата, приготвяна в селото, се нарича „мора“ и се отличава с използването на пържена, а не печена риба. Някои рецепти в селото датират от 20-те години на миналия век и са свързани с първите модерни сладкари в района.
Програма и участници
Общо 17 вида тетевенска саламура бяха представени за дегустация от над 20 участници, включително училища, хотели и ресторанти. Асортиментът включваше солени и сладки ястия като просеник, качамак, пита с домашни продукти, хапки с овче сирене, катък, курабийки по селски, тутманици и традиционния сладкиш „бял мъж“. Не липсваше и тетевенска ракия за опитване.
Организаторите проведоха разнообразни конкурси за най-добра домашна тетевенска ракия, най-вкусна саламура, най-атрактивно и автентично участие, най-богата трапеза, дебют на празника, мастър шеф, най-млад участник и принос в утвърждаването на събитието.
Събитието бе озвучено с изпълнения на певицата Нелина и местни фолклорни състави, които допринесоха за празничната атмосфера.
Празникът като платформа за споделяне на култура
Празникът на тетевенската саламура и ракия се утвърждава като значимо събитие за региона, което събира общността и гостите от страната. Съхраняването на кулинарните традиции и популяризирането им сред младите поколения се превръща в основна мисия на организаторите. Тетевен продължава да бъде пример за съчетаването на бит, традиция и туристическо развитие в сърцето на Балкана.