Тетевен празнува традиционната саламура и ракия с културен фестивал
Празникът събира гости с дегустации, конкурс за ракия и фолклорна програма на централния площад

На 21 юни в Тетевен ще се проведе традиционният празник на местните саламура и ракия, който се очаква да привлече гости от цялата страна, съобщават от общинската администрация. Събитието ще се състои на централния площад и ще представи характерните за региона рибени и домашни ястия, както и ракия – символ на кулинарното наследство на Тетевен.
Програма и участници в празника
В рамките на празника ще бъде презентирана тетевенската рибена чорба, популярна като саламура, заедно с други традиционни рецепти от района. Организаторите са предвидили участие на представители от различни местни институции и организации – кметства, читалища, полиция, пожарна, Планинска спасителна служба, хотелиери и ресторантьори.
За музикалното оформление ще се погрижат певицата Нелина и местни фолклорни състави, които ще създадат доброто настроение на празника. Сред акцентите е и конкурс за най-добра домашна тетевенска ракия, което добавя допълнително вълнение и традиционен дух.
Гостите и дегустациите
Посетителите ще имат възможност да научат как се приготвя саламурата според автентични рецепти и техники, предавани от поколение на поколение от опитни местни кулинари. Дегустациите ще включват различни варианти на рибената чорба, както и други местни традиционни ястия.
В допълнение, част от програмата е зарибяване в река Вит – допълнителна атракция, която акцентира върху природния и кулинарен облик на региона.
Саламурата – символ на региона
От Общината посочват, че саламурата е типична за района на Тетевен и околните села по поречието на планинските реки. Тя е вид рибена чорба, която се приготвя най-често от дребна речна риба. Саламурата е универсално ястие – подходящо както за предястие, така и за мезе към ракия и помощно средство срещу махмурлук.
Ястието може да се консумира както топло, така и студено, но познавачите предпочитат саламурата студена. Според традицията истинската саламура трябва да бъде много солена, кисела и люта. „След третата лъжица, ако по челото няма пот и не се сърба звучно, значи нещо й липсва“, обясняват от общинската администрация. Тя се поднася задължително с лютата тетевенска сливова ракия.
Традиционни рецепти и участие от Черни Вит
Народно читалище „Христо Смирненски – 1925 г.“ в село Черни Вит също ще участва в празника, представяйки саламура, приготвена с печена пъстърва. Председателят на културната институция Илиян Христов разказа пред БТА за съставките и начина на приготвяне: „Слагаме 40 литра вода, 6-7 литра доматена консерва, 5 кг опечена и почистена риба. Стандартните подправки са чубрица, копър и сушена печена чушка.“
Освен саламурата, в празника ще се включат и други типични за региона ястия като „бял мъж“, качамак, лучник и просеник, подчертават организаторите.
Празник с дългогодишна традиция
Този кулинарен и културен фестивал се организира за първи път през 2016 година и бързо се превърна в значимо събитие, което събира на едно място почитатели на традициите и местната кухня от различни краища на България.
Създаденият празник на тетевенската саламура и ракия продължава да утвърждава уникалната кулинарна идентичност на региона и традициите, които са част от българското национално културно наследство.