Тетевен празнува традиционната саламура и ракия с културен фестивал

Празникът събира гости с дегустации, конкурс за ракия и фолклорна програма на централния площад

Тетевен празнува традиционната саламура и ракия с културен фестивал
Снимка © Кореспондент на БТА в Ловеч Даниела Балабанова

На 21 юни в Тетевен ще се проведе традиционният празник на местните саламура и ракия, който се очаква да привлече гости от цялата страна, съобщават от общинската администрация. Събитието ще се състои на централния площад и ще представи характерните за региона рибени и домашни ястия, както и ракия – символ на кулинарното наследство на Тетевен.

Програма и участници в празника

В рамките на празника ще бъде презентирана тетевенската рибена чорба, популярна като саламура, заедно с други традиционни рецепти от района. Организаторите са предвидили участие на представители от различни местни институции и организации – кметства, читалища, полиция, пожарна, Планинска спасителна служба, хотелиери и ресторантьори.

За музикалното оформление ще се погрижат певицата Нелина и местни фолклорни състави, които ще създадат доброто настроение на празника. Сред акцентите е и конкурс за най-добра домашна тетевенска ракия, което добавя допълнително вълнение и традиционен дух.

Гостите и дегустациите

Посетителите ще имат възможност да научат как се приготвя саламурата според автентични рецепти и техники, предавани от поколение на поколение от опитни местни кулинари. Дегустациите ще включват различни варианти на рибената чорба, както и други местни традиционни ястия.

В допълнение, част от програмата е зарибяване в река Вит – допълнителна атракция, която акцентира върху природния и кулинарен облик на региона.

Саламурата – символ на региона

От Общината посочват, че саламурата е типична за района на Тетевен и околните села по поречието на планинските реки. Тя е вид рибена чорба, която се приготвя най-често от дребна речна риба. Саламурата е универсално ястие – подходящо както за предястие, така и за мезе към ракия и помощно средство срещу махмурлук.

Ястието може да се консумира както топло, така и студено, но познавачите предпочитат саламурата студена. Според традицията истинската саламура трябва да бъде много солена, кисела и люта. „След третата лъжица, ако по челото няма пот и не се сърба звучно, значи нещо й липсва“, обясняват от общинската администрация. Тя се поднася задължително с лютата тетевенска сливова ракия.

Традиционни рецепти и участие от Черни Вит

Народно читалище „Христо Смирненски – 1925 г.“ в село Черни Вит също ще участва в празника, представяйки саламура, приготвена с печена пъстърва. Председателят на културната институция Илиян Христов разказа пред БТА за съставките и начина на приготвяне: „Слагаме 40 литра вода, 6-7 литра доматена консерва, 5 кг опечена и почистена риба. Стандартните подправки са чубрица, копър и сушена печена чушка.“

Освен саламурата, в празника ще се включат и други типични за региона ястия като „бял мъж“, качамак, лучник и просеник, подчертават организаторите.

Празник с дългогодишна традиция

Този кулинарен и културен фестивал се организира за първи път през 2016 година и бързо се превърна в значимо събитие, което събира на едно място почитатели на традициите и местната кухня от различни краища на България.

Създаденият празник на тетевенската саламура и ракия продължава да утвърждава уникалната кулинарна идентичност на региона и традициите, които са част от българското национално културно наследство.

Още от категорията

Виж всички
Виж всички
Актуални новини
Последни

Дневни новини

Manage cookie consent