Шеф Калоян Колев спечели българската квалификация за World Paella Day

Той ще представи България на финала в Испания с паеля от уникални родни продукти и е автор на нова кулинарна книга

Шеф Калоян Колев спечели българската квалификация за World Paella Day
Снимка © Кореспондент на БТА в Бургас Мая Стефанова

Шеф Калоян Колев от Варна спечели първото място на българската квалификация за световното състезание World Paella Day и ще представи България на финала във Валенсия на 20 септември. Той впечатли журито с паеля, приготвена изцяло от уникални български продукти, включително заек, токачка, петрохан и трюфели, част от семейното му производство.

Уникална рецепта и дълга подготовка

„Извървях най-дългия възможен път до тази паеля“, сподели за БТА Калоян Колев. Той разказа, че подготовката на рецептата и усъвършенстването ѝ са отнели значително време. Колев подчерта, че мотивацията му през целия процес е била да издигне името на България на световната кулинарна сцена, използвайки силно местните продукти.

Колев е преподавател в Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна и има собствен бизнес като кулинарен консултант. Наскоро той издаде в съавторство с Цветан Вълков книгата „Книгата - от кухнята за кухнята“, върху която е работил около седем години. Въпреки че все още не е стигнала до книжарниците, интересът към нея е голям и тиражът вече е наполовина разпродаден.

Тя е първата българска книга, която е полезна не само за професионалисти, но и за кулинарни ентусиасти, като дава основни насоки за готвене, включително за приготвянето на бульони, варене и печене. „Това не е просто поредната книга с рецепти, а издание с по-голяма стойност, от която и любителите, и професионалистите имат какво да научат“, допълни Колев.

Кулинарна активност и социално присъствие

Като консултант, Колев често организира тематични кулинарни вечери, които представя чрез профилите си в социалните мрежи. Заедно с колегите си от Института по кулинарни изкуства провеждат и събития в стил „Мишлен“ с многостепенни менюта. „През лятото тези вечери се осъществяват само от преподавателите, а през учебния семестър са част от обучението на студентите“, разказа той. В учебния ресторант те пътуват „вкусом“ по света с различни менюта.

Фестивал на испанската култура и кулинария в Бургас

Квалификацията за World Paella Day се проведе на третия ден от първото издание на фестивала на испанската култура и кулинария SOLE в Бургас. Мероприятието, разположено около Експозиционен център „Флора“, предложи разнообразна програма с кулинарни демонстрации от известни български и световни шеф готвачи, испанско кино и тематична музика.

След обявяването на победителя, световният шампион по паеля за 2024 година - шеф Джо Уилям Падия Кастро, показа демонстрация на приготвяне на паеля пред публиката.

Кметът на Бургас Димитър Николов изрази удовлетворение от създадената атмосфера и подчерта, че събития като това допринасят за доброто настроение през лятото. „Не трябва да оставяме Бургас да спи. Лятото е за удоволствия и веселби“, каза той.

Организаторът на фестивала и миналогодишен финалист в World Paella Day 2024 Николай Тодоров-Ник изказа благодарност към екипа на Община Бургас за съдействието. Той подчерта, че подобен тип събития поставят града в правилната посока към евентуално звание Европейска столица на културата през 2032 година.

Бургас – място за културни и кулинарни инициативи

Фестивалът SOLE създаде условия за културен обмен и привличане на туристи в Бургас. Организаторите и местната администрация демонстрират активен диалог и желание за популяризиране на испанската култура и кухня с фокус върху качественото събитийно пространство. Съчетаването на традиционни и модерни концепции прави града привлекателен както за местните, така и за гостуващите посетители.

Още от категорията

Виж всички
Виж всички
Актуални новини
Последни

Дневни новини

Manage cookie consent