Розоберът в Казанлък представи традициите в Долината на розите
Посетители от цял свят се потопиха в уникалния поминък и празничната атмосфера с традиционно хоро и розоварене

Розоберът в градините край казанлъшкото село Розово събра посетители от цял свят, които се докоснаха до традициите по събиране и преработка на маслодайната роза в Долината на розите. Събитието, част от Празника на розата в Казанлък, представи на гостите уникалния поминък и богатата история на региона.
Традиции и ритуали по време на розобера
Гостите бяха посрещнати с хляб и сол, след което активно се включиха в розобера и розоваренето. Розовият цвят се бере рано сутрин, когато концентрацията на етерично масло е най-висока, обясниха организаторите. В градините се усеща празнична атмосфера с песни и състезание между момите за това коя ще събере най-голямо количество цветчета.
Розоберът е съпроводен от традиционно кръшно хоро, което се извива още на полето. След беритбата веднага започва процесът на розоварене – дестилация, при която първичният розов дестилат е добре познатата розова вода. Тя преминава през втора преварка, при която се отделя гъстото и висококачествено розово масло – прочутото „течно злато“ на региона.
Количество и устойчиво използване на розовия цвят
За производството на един килограм розово масло са необходими между три и седем тона розов цвят, което се равнява на около 7 000 до 15 000 единични цветчета, в зависимост от сорта на розата. Крайният продукт е изключително траен и високо ценен в козметичната и парфюмерийната индустрия.
Всяка част от розовия цвят намира приложение – нищо не се изхвърля. Дори свареният розов цвят се използва като наторител на полетата, а от него се приготвя и традиционно сладко от рози, допринасяйки за устойчивостта и пълноценното използване на природния ресурс.
Празникът на розата – кулминация на празничната програма
Розоберът и розоваренето са неизменна част от Празника на розата в Казанлък, който тази година чества над 120-годишна традиция в популяризирането на местния поминък и култура. Събитията ще продължат до края на празничната програма, като кулминацията е планирана за 6, 7 и 8 юни, когато градът очаква множество гости и допълнителни прояви, посветени на уникалната розова продукция.