Празникът "Пътят на хляба" се провежда за дванадесети път в село Преславен
Традиционен празник в Преславен съчетава ритуали, кулинарни изложби и детски забавления

За дванадесети път тази събота, 28 юни, в старозагорското село Преславен ще се проведе традиционният празник на житото „Пътят на хляба“. Това съобщават от местната управа в своя профил във Фейсбук.
Ритуали и културна програма
Празничният ден ще започне със символично зажънване на нивата и водосвет за здраве, които поставят началото на мероприятията. Гостуващи самодейни състави от Народно читалище „Димитър Наумов-1908“ и други формации ще поздравят присъстващите със своята програма.
Кулминацията ще бъде жътварското хоро, което ще се изпълни с участието на певицата Полина Стефанова и оркестър „Мартин Трандев и приятели“.
Съпътстващи активности и изложби
Организаторите на събитието – кметството на село Преславен, Народно читалище „Димитър Наумов-1908“, Пенсионерският клуб „Доньо Пехливанов“, с подкрепата на Община Стара Загора, са подготвили разнообразна програма. В нея са включени демонстрации по приготвяне на традиционните преславенски гюзлемета и изложба на хлябове от различни старозагорски пекарни.
Сред акцентите ще бъде и конкурсната изложба „Най-вкусно тестено ястие“, която ще предизвика участниците да покажат своите кулинарни умения.
В специално обособен кулинарен кът гостите ще имат възможност да се запознаят с книгата „Хляб с квас“ на Кремена Русева, която ще присъства като специален гост на празника.
Занаятчии, творци и детски забавления
През целия ден посетителите ще могат да разгледат щандовете на занаятчии и творци под мотото „С ръце и сърце за българското“.
За най-малките гости е организирана глинена работилница с майстора Дилян Бакалски. Там децата ще изработват гърнета и зооморфни фигурки, както и ще участват в изложба на детски рисунки на тема „Мое плодородно село“.
Народни традиции и съвременна култура
Празникът „Пътят на хляба“ в Преславен представлява съчетание от автентични ритуали и културни прояви, които съхраняват българските традиции и обичаи, свързани със житото и хляба – основни символи на благоденствието и живота. Събитието се превръща в платформа за съхранение и популяризиране на местното наследство, както и за среща между поколенията в дух на общност и творчество.