Осмата национална квалификация по паеля събира майстори в Бургас

В Бургас ще се проведе състезание за най-добър готвач по паеля с международно жури и кулинарни демонстрации.

Осмата национална квалификация по паеля събира майстори в Бургас
Снимка © Христо Стефанов, БТА

Осем от най-добрите майстори на паеля в България, включително двама чужденци, ще се съберат в Бургас на 21 и 22 юли, за да участват в националните квалификации за световната купа по паеля World Paella Day Cup. Победителят на състезанието ще спечели правото да представя България на световния финал във Валенсия през септември, съобщиха организаторите.

Национални квалификации и кулинарни битки в Бургас

Домакин на събитието ще бъде Експозиционен център „Флора“ в Морската градина на Бургас. Участниците ще представят авторски рецепти на традиционното испанско ястие паеля, като детайлите за избора на продукти и технологията на приготвяне ще останат в тайна. След първия кръг журито ще селектира четирима финалисти, които ще готвят втора рецепта, за да се определят шампионът и неговият заместник.

Носителят на титлата „Шампион на България“ ще има шанса да се състезава на световните финали във Валенсия на 20 септември. Това би било второ българско участие във финала след Николай Тодоров – Ник, който през миналата година достигна до последния кръг и е също организатор на проявата в Бургас.

Авторитетно международно жури и кулинарни демонстрации

Журито включва признати експерти от различни страни и кулинарни среди. Сред тях е Мигел Анхел Перес Алба, зам.-директор на Visit Valencia, който играе важна роля в популяризирането на Валенсия като туристическа и гастрономическа дестинация. Сред съдиите са още световният шампион по паеля за 2024 г. – шеф Джо Уилям Падия Кастро от Пуерто Рико, майсторът на мексиканско-испанската кухня шеф Хорхе Алберто Кастеянос Родригес, основателката на ресторант „El Paellar“ във Валенсия шеф Габриела Исабел Гарсия Новак, както и българският кулинарен експерт шеф Андре Токев.

Всички членове на журито ще участват и в редица кулинарни демонстрации и презентации, част от фестивала на испанската музика, култура и кухня SOLE, с който е свързано състезанието.

Майсторски класове по испанска и средиземноморска кухня

Освен състезанията, по време на фестивала ще бъдат провеждани и безплатни майсторски класове, посветени на испанската и средиземноморската кухня. Те се организират от екипа на Института по кулинарни изкуства във Варна и ще бъдат водени от известни кулинари като шеф Хю Бутен от Канада, шеф Станислав Кубарев от Русия и шеф Робин Виляреал от Филипините.

Поради ограничения брой места, желаещите да участват трябва да се запишат предварително.

Съпътстващи събития и значимост

Фестивалът SOLE събира музика, култура и гастрономия под един покрив, като целта е промотирането на испанските традиции в България. Световната купа по паеля и нейните квалификационни кръгове допринасят за утвърждаването на паелята като кулинарен символ и предлагат възможност на българските готвачи да се изявят на международната сцена.

Още от категорията

Виж всички
Виж всички
Актуални новини
Последни

Дневни новини

Manage cookie consent