Над 400 участници се включиха в празника "Чукан боб с коприва и хоро се извива"

Традиционното събитие в Черни Осъм събра фолклорни формации и предложи 500 литра автентичен троянски боб с коприва

Над 400 участници се включиха в празника "Чукан боб с коприва и хоро се извива"
Снимка © Кореспондент на БТА в Троян Преслава Иванова

Над 400 участници от 17 фолклорни формации се включиха в традиционния кулинарно-фолклорен празник „Чукан боб с коприва и хоро се извива“, който се проведе в троянското село Черни Осъм. Събитието бе организирано от местното читалище „Знание – 1906 г.“ с подкрепата на Община Троян и привлече самодейци от различни краища на България, сред които Велинград, Угърчин, Първомай, Бургас и Плевен.

Мащабен празник с традиции и много участници

По данни на Мариана Атанасова, секретар на читалището, „Чукан боб с коприва и хоро се извива“ се организира вече седма поредна година. Тя обясни, че още от началото целта е била празникът да се обогатява и да събира все повече участници, въпреки препоръките да се развива постепенно. „В началото канехме съставите ние, а в последно време те сами търсят контакт с нас,“ сподели Атанасова.

Тя добави, че създаването и поддръжката на събитието изискват сериозни усилия както физически, така и организационни, затова подготовката започва още от месец декември. „Гордеем се с постигнатото,“ каза още тя.

Програма и акценти на празника

Една от основните атракции бе дефилето на всички участници, водено от Койнарската духова музика. Музикалното шествие премина по главната улица от Природонаучния музей до площада пред читалището и събра вниманието на присъстващите.

За втора поредна година в рамките на празника бе подредена и търговска улица, предлагаща на посетителите местни храни, билки, подправки и ръчно изработени занаятчийски изделия. Това добави допълнителен колорит и възможност за гостите да се запознаят с регионалната традиция и производство.

Традицията на троянския боб с коприва

Сред кулинарните акценти на събитието бе приготвянето на традиционното ястие от троянския край – боб с коприва, което се явява емблема на селото Черни Осъм. Организаторите приготвиха и раздадоха на всички гости точно 500 литра от бобената чорба. Ястието бе приготвено от екип от четирима готвачи, които се погрижиха за автентичния вкус и качеството на храната.

Още от категорията

Виж всички
Виж всички
Актуални новини
Последни

Дневни новини

Manage cookie consent