Международно кулинарно състезание "Като шеф готвачите" се проведе в Русе

В осмото издание участваха млади таланти от България, Румъния и Молдова, а голямата награда грабна отбор с десерт „мини Павлова“

Снимка © БТА

Днес в хотел „Дунав Плаза" се проведе осмото издание на Международното кулинарно състезание „Като шеф готвачите", което събра млади таланти от България, Румъния и Молдова. Надпреварата, част от XX издание на туристическото изложение „Уикенд туризъм“ и XVII Фестивал на туристическите забавления и анимации в Русе, демонстрира майсторството на бъдещите кулинари и професионалисти в готварството.

Международно участие и високи отличия

Състезанието беше организирано от Професионалната гимназия по туризъм „Иван П. Павлов", Община Русе, ОП „Арт“ и Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в града. В тазгодишното издание взеха участие 12 ученици от седем русенски училища, както и млади готвачи от Румъния и Молдова. Участниците работиха по двойки, комбинирайки представител на русенско училище с ученик от Професионалната гимназия по туризъм или гостуващите страни.

Журито, оглавявано от главния готвач на „Дунав Плаза“ шеф Светломир Петров, оценяваше приготвените десерти. Сред членовете бяха шеф Момчил Кирилов от „Фитнес шеф“ – Русе и учителят по професионална подготовка Християна Симеонова.

Резултати и награди

Третото място беше присъдено на отбор Габриела Начева от СУ „Йордан Йовков“ и Иляйда Феим за създадения от тях десерт „Spoon full“ („Пълна лъжица“). Второ място спечелиха Янимира Ранкова от СУЕЕ „Св. Константин – Кирил Философ“ и Хаджиу Ирина с букет от майсторски приготвен бутер тарт с крем от бял шоколад и плодово кули.

Голямата награда отиде при Виктор Пасев, ученик в СУПНЕ „Фридрих Шилер“, и Иво Йонков. Техният десерт – интерпретация на мини Павлова с ягоди, малини и ванилов крем, впечатли силно журито със своя вкус и визия.

Специални приза на Община Русе връчи заместник-кметът Златомира Стефанова на отбора на Огнян Иванов от СУ „Васил Левски“ и Едис Вейсалов. Наградата на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите получиха Кирил Колев и Алина Габриела, оценени като създатели на най-добрия десерт от организацията.

Подкрепа и вдъхновение за младите кулинари

В приветствието си заместник-кметът Златомира Стефанова изказа благодарности към участниците за смелостта и вдъхновението да създават кулинарни произведения, които носят история и привличат туристи. „Вашата подготовка не оставя съмнение, че вие сте бъдещите кулинарни звезди“, каза тя, като подчерта и заслугите на организаторите за непрекъснатото развитие на състезанието.

Стефанова връчи и плакет на Община Русе на директорката на Професионалната гимназия по туризъм Ренета Вълева, изразявайки признателност за 19-годишното партньорство при провеждането на „Уикенд туризъм“.

Още от категорията

Виж всички
Виж всички
Актуални новини
Последни

Дневни новини