Международен симпозиум в Казанлък разглежда ролята на гастрономията в туризма
Форумът в "Алиолува къща" събра експерти от България и Япония за културна дипломация чрез храната

В Казанлък се проведе международен симпозиум, посветен на ролята на гастрономията в съвременния туризъм и културната дипломация. Форумът бе организиран в културния център „Алиолува къща“ и събра водещи учени от България и Япония, които обсъдиха как храната може да функционира като средство за културен обмен и икономическо развитие.
Международен диалог и културен обмен чрез кухнята
В рамките на симпозиума лекции представиха проф. Хиро Такахаши, изтъкнат японски учен и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и доц. д-р Мария Йотова от университета в Киото, Япония. Те акцентираха върху значението на храната не само като сетивно удоволствие, но и като ефективен инструмент за изграждане на мостове между народите, чрез който се насърчава дипломатическото сътрудничество и се подпомага съвременният туризъм.
По време на форума представители на японските компании Kikkoman и Choya споделиха актуалните тенденции в гастрономията. Участниците имаха възможност да се запознаят и с български производители на рози, което допълнително подчерта връзката между местната култура и гастрономическото наследство.
Подкрепа от местната администрация и интеграция в празничната програма
Заместник-кметът на община Казанлък доц. д-р Аксения Тилева приветства гостите и участниците в симпозиума от името на кмета Галина Стоянова. Тя подчерта, че провеждането на такъв международен форум в Казанлък доказва, че диалогът между различни култури създава основа за трайно сътрудничество и международно приятелство.
Симпозиумът бе част от програмата на традиционния Празник на розата в Казанлък. Кулминацията на празника започна с церемонията по коронацията на Царица Роза, която се състоя вчера. Празничните събития ще продължат до утре, когато по улиците на града ще премине пъстро карнавално шествие, което събира хиляди жители и гости на града.
Гастрономията като средство за културна дипломация
Симпозиумът „Храни, наследство и културна дипломация: Ролята на гастрономията в съвременния туризъм“ постави акцент върху важността на храната като инструмент за културен обмен и икономическо развитие. Като средство, което обединява хората отвъд граници и национални различия, гастрономията има потенциала да подкрепя както туризма, така и международните отношения, споделиха учените и гостите на форума.