Кулинарният фестивал „Вкусни плевенски гозби“ събра ценители на традиции
Седем участници представиха регионални ястия на площад „Възраждане“ в Плевен

На 21 юни на централния плевенски площад „Възраждане“ се проведе второто издание на кулинарния фестивал „Вкусни плевенски гозби“, събрал ценители на традиционната българска кухня. Събитието представи автентични регионални ястия от Плевенска област и около Дунав, като целта бе не само да се опитат специфични вкусове, но и да се обменят опит и истории с майсторите готвачи.
Традиции и регионални специалитети
Фестивалът предостави сцена на седем участници, включително непрофесионални готвачи от различни населени места. Сред представените кухни беше банатската, с галушки на сухо и доматена чорбица с треяница, приготвени от кулинарите от село Асеново. Участниците от село Ореховица поднесоха стара сватбарска овча курбан чорба, а Христо и неговата снаха от град Тръстеник представиха традиционни ястия като качамак, топеница по тръстенишки и агнешка курбан чорба.
Две плевенски училища – Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ и Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор“ – също се включиха с гозби по традиционни рецепти, които отразяват кулинарните особености на региона. В събитието участваха и представители от село Санадиново, както и производители на мед и ръчни изделия, допринасяйки за разнообразието на фестивала.
Основания и цели на фестивала
Стоян Стоянов от Гражданска инициатива „Кулинарните фестивали на България“ обясни пред БТА, че подобни събития са начин за популяризиране и подкрепа на традиционната българска храна. „Плевенска област е една от кулинарните съкровищници на България с нейните сборове, празници и фестивали, посветени на българските гозби и със сърцатите си кулинари“, каза той.
Той също така подчерта разнообразието в кухнята на различните общини в региона, отбелязвайки специфичните вкусове на населените места близо до река Дунав и на равнинната част около Плевен.
Стоянов акцентира, че посетителите идват не само за да опитат храната, но и „основно да си говорят с майсторите“, което превръща фестивала в пространство за културен обмен и общуване.
Откриване и бъдещи планове
Официалното откриване на фестивала бе водено от началника на отдел „Култура и туризъм“ в Община Плевен Анелия Дечева, изпълнителния директор на Местната инициативна група „Долна Митрополия - Долни Дъбник“ Елица Дякова и Стоян Стоянов. Анелия Дечева заяви: „Фестивалът има нужда от надграждане и ние ще направим всичко възможно в следващите години той да бъде включен и в по-големите фестивали и в Плевен да се случват такива събития, които хората имат нужда да споделят - да опознаят вкусове, традиции и обичаи и това да стане традиция и за нашия град“.
Елица Дякова благодари на всички посетили фестивала, подчертавайки значението на споделянето на храната, която „носи спомени и ни учи на местния бит, култура и история“.
Организация и отлагане на събитието
Инициатори на фестивала са Гражданска инициатива „Кулинарните фестивали на България“ и Местната инициативна група „Долна Митрополия - Долни Дъбник“, с подкрепата на Община Плевен. Първоначално фестивалът бе планиран за 17 май, но поради неблагоприятна метеорологична прогноза бе отложен за 21 юни, когато се проведе на открито на централния площад.