Калоян Колев ще представи България на световното първенство по паеля
Шеф-инструкторът от Варна спечели националните квалификации и ще представи авторска рецепта с български продукти във Валенсия

Калоян Колев, шеф-инструктор в Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна, ще представи България на финала на световното първенство по паеля – World Paella Day Cup. Надпреварата ще се проведе на 20 септември във Валенсия, Испания, съобщиха от висшето училище в крайморския град.
Пътят към международния финал
Правото да представя България на престижния форум Калоян Колев спечели след убедителна победа в националните квалификации, организирани по-рано тази година в Бургас. В състезанието участвали осем кулинарни майстори, а международното жури определило неговата интерпретация на паеля като най-добра.
По думите на шеф Колев, успехът в подобни състезания изисква комбинация от страст, висока техника, креативност и умение да се работи под напрежение. Той отбелязва, че една от честите грешки на конкуриращите се е да не опитат ястието преди да го поднесат, което може да бъде решаващо за крайния резултат.
Авторска рецепта с български нюанси
За световното първенство във Валенсия Колев подготвя специална авторска рецепта, в която съчетава български продукти с традиционните испански вкусове на паеля. Целта му е да покаже богатството и автентичността на българската кухня на световната сцена.
От Висшето училище по мениджмънт подчертават, че участието на Калоян Колев в състезанието не само утвърждава професионализма му, но и предлага възможност за популяризиране на националната култура чрез кулинарното изкуство.
Кулинарното изкуство като мост между културите
Участието в World Paella Day Cup е шанс за България да се представи сред световни грандове в кулинарията. Такива форуми предоставят възможност за обмен на опит, иновации и създаване на международни връзки в гастрономията.
Подготовката и вниманието към детайлите, на които обръща внимание Калоян Колев, са ключови за отстояване на националната идентичност и за постигането на високи оценки от журито в състезанието.