Фестивалът на турлашката кухня в Салаш събра български и сръбски общности

Събитието представи автентични ястия и занаяти, като поддържа културния обмен между регионите

Фестивалът на турлашката кухня в Салаш събра български и сръбски общности
Снимка © Кореспондент на БТА във Видин Десислава Иванова

В белоградчишкото село Салаш се проведе Фестивалът на турлашката кухня, който събра представители на българската и сръбската турлашка общности. Участниците показаха автентични гозби и ръчно изработени занаяти, като сред сръбските участници преобладаваха хора от общините Зайчар и Княжевац.

Събитието и неговите организатори

Кметският наместник на село Салаш, Георги Никитов, посочи, че един от основните организатори от сръбска страна е Деян Кръстич. Той е служител в Народния музей в Зайчар и се смята за близък приятел на село Салаш.

Журито на фестивала, което беше съставено от трима представители от България и Сърбия, оцени като най-атрактивни кулинарните произведения, представени от село Стакевци.

Кулинарни традиции и празници

Даниела Иванова, секретар и библиотекар в Народно читалище „Развитие-1896“ в Салаш, отбеляза, че фестивалът се провежда за втора поредна година. Той следва непосредствено след сръбския празник на пържените ястия „Пърженияда“ в село Ошляне.

Живоин Йованович, представител на село Ошляне, разказа, че в кулинарния празник са се включили групи от десет български села. Той представи няколко варианта на турлашки пържени ястия, които са сред отличителните за региона.

Автентични ястия и подправки

Най-характерното турлашко ястие, според Даниела Иванова, е „бел муж“ – приготвя се от меко, несолено сирене, което се бърка бавно на огън до стопяването му, при специфичен експертен начин. Ястието бе приготвено на място от Емил Цанков, който съпровождаше демонстрацията с разказ за легендата на „бел муж“ и покана за посещение на слънчевата Праужда.

Сред другите традиционни ястия са салата върху зелев лист, подправена само със сол, месната „попска яхния“, приготвена с голямо количество лук, зеленчуци и цели главички чесън, както и домашната баница с млечен крем.

Душичината или дивата мащерка е основната подправка в района, използвана за овкусяване на боб и ястия с агнешко и ярешко месо.

Особено впечатление направи и „косачко кисело“ със зелени домати от село Средогрив, което спечели одобрението на журито и гостите на фестивала.

Занаятчии и изложение

Сред гостуващите майстори бе Иван Стефанович от семейството „Работилница Стефанович“ в село Васил, община Княжевац. Той се занимава с ръчна дърворезба от 38 години, създавайки произведения за Сръбската православна църква и манастири.

Ясмина Илич от община Зайчар също участва с ръчно изработени декорации, използващи естествени материали.

Предстоящи събития

На 11 октомври в село Салаш се очаква да се проведе Фестивалът на трънката, който ще продължи традициите и културния обмен между българската и сръбската общност в региона.

Още от категорията

Виж всички
Виж всички
Актуални новини
Последни

Дневни новини

Manage cookie consent