Фестивалът на ферментационните продукти в Боровица събра любители на традициите

Десето издание край Белоградчишките скали представи натурални вина, крафт бира и ръчно изработени храни

Фестивалът на ферментационните продукти в Боровица събра любители на традициите
Снимка © Кореспондент на БТА във Видин Росен Младенов

В селото Боровица, край природния феномен Белоградчишките скали, се проведе десетото издание на фестивала на ферментационните продукти, организиран в едноименната винарска изба. Събитието представи разнообразни храни и напитки, произведени по традиционни методи чрез ферментация, като натурални вина, крафт бира, ръчно изработени сирена, кисело мляко и хляб с квас. Посетителите имаха възможност да дегустират както български, така и сръбски регионални продукти.

Фестивал на ферментационните продукти в уникална природна обстановка

Десетото издание на фестивала се проведе в атмосфера, наситена с история и природна красота. Самото място – район с геоложка възраст около 240 милиона години, създава усещане за чистота и хармония. „Намираме се на място сред един природен феномен, образуван преди 240 млн. години, където се раждат толкова чисти неща, че човек не смее да ги докосне“, сподели енологът и съветник на избата Адриана Сребринова. Тя описа процеса на ферментация като символ на раждането на нещо ново и чисто, което изисква уважение и внимание.

„Ферментацията е раждане. Така, както човек вижда как се ражда новият свят, помага и не смее да го доближи, така и ние се отнасяме към нашите произведения“, допълни тя. Адриана подчерта значението на виното като социален елемент – то се наслаждава и споделя с храна, музика, приятели и картини. „Виното винаги иска да има нещо до себе си – нещо за хапване, приятели, да послуша музика, да погледне картини, да се облегне на някое рамо“, поясни енологът.

В заключение на своето обръщение Сребринова пожела на гостите да бъдат добри и щастливи: „Добри ли сте – нещата стават лесно. Предайте го на вашите приятели, семейства, съседи, дори на вашите врагове, ако ги разпознаете. Правете добро и го правете добре.“

Допълнителни преживявания и културна програма

Тази година организаторите бяха подготвили редица допълнителни атракции за посетителите. Те можеха да се включат в клас по приготвяне на местни ястия и да участват в сладка дегустация, включваща комбинации от вино и шоколад. Участниците имаха уникалната възможност да се потопят и в света на ароматите, което обогати тяхното преживяване.

Музикалната програма бе осигурена от талантливи музиканти от Пловдив, които изпълниха мелодии с акордеон, гайда, свирка, окарина и други инструменти. Тяхното участие създаде неповторима атмосфера и допринесе за цялостното усещане за празник и близост с природата и традициите.

Ферментацията – мост между традицията и съвремието

Фестивалът на ферментационните продукти в Боровица е събитие, което не само популяризира традиционните методи за производство на храни и напитки, но и свързва културни традиции от България и Сърбия. В условията на природна красота и историческа среда, събитието напомня за значението на природата и традицията в съвременния живот.

По думите на организаторите и участниците, ферментацията е не само биологичен процес, а своеобразен мост между миналото и настоящето, между природата и човека. Уникалността на фестивала се крие в сътворяването на нови изживявания и споделянето между хора от различни региони, обединени от любов към автентичните вкусове и модерното изкуство на храна и напитки.

Още от категорията

Виж всички
Виж всички
Актуални новини
Последни

Дневни новини

Manage cookie consent