Фестивалът "бял мъж" в село Горан събира традиционни кулинарни умения
Около 20 участници ще представят рецепти и традиции на празника, подкрепен от общинския фонд "Култура" в Ловеч

Второто издание на фестивала, посветен на традиционното българско ястие „бял мъж“, ще се проведе на 28 юни в ловешкото село Горан. Около 20 участници ще се включат в кулинарното събитие, съобщи секретарят на Народно читалище „Христо Ботев – 1927 г.“, Теменужка Стоянова. Инициативата е част от проекта „Миналото среща настоящето“, финансиран от общинския фонд „Култура“ на Община Ловеч.
Фестивал на традициите в село Горан
Участниците във фестивала ще представят своите варианти на „бял мъж“ – ястие, приготвяно традиционно от овче мляко. Творбите ще бъдат оценявани от жури, водено от шеф-готвач, чието име организаторите пазят в тайна. Всички участници ще получат грамоти и медали, а за победителите, класирани на първо, второ и трето място, са предвидени kupи и дипломи.
Към кулинарната част ще се добави и богата съпътстваща програма с участието на фолклорната група „Росна китка“ към горанското читалище, певческа група и танцов състав от близкото село Лисец, както и народният певец Свилен Тодорински като специален гост.
„Бял мъж“ – уникално кулинарно наследство
„Белият мъж“ е характерно ястие за празника Петровден, когато в по-високите части на Балкана започва жътвата. Самодейката от село Горан, Дафина Петкова, разказва, че най-подходящото време за приготвянето му е именно този период, тъй като тогава млякото на овцете е най-гъсто и качествено. Интересен факт е, че „бял мъж“ е единственото ястие в българската фолклорна традиция, което се приготвя от мъж.
Легендата за създаването на ястието разказва, че навръх Петровден група мъже отишли да ожънат житото рано сутрин, за да избегнат жегите. Веднъж след като свети Петър им помогнал да свършат работата, дошло време за обяд и мъжете разпределили своите храни. Един от мъжете имал прясно овче сирене, което било разтопено от жегата, затова се срамувал да го предложи. Светецът обаче взел житни класа, стрил ги на брашно и поръсил сиренето, като така се получила вкусна бяла каша, наречена „бял мъж“ и позната и с имената „белмъш“ или „кутмач“ в различни краища на България.
Обред и кулинарна магия за плодородие
„Традицията изисква всяка година по това време да се възпроизведе този обреден кулинарен ритуал, за да бъде реколтата толкова добра, колкото е била по времето на свети Петър“, обяснява Дафина Петкова. „Днешният „бял мъж“, приготвен обредно на Петровден, има магически характер, насочен към плодородието и богата реколта.“
На Петровден свършва и двуседмичният Петров пост, като като негова кулминация се използва петровско пиле – традиционна жертва в чест на светеца. Предпочита се първото петле, отгледано през годината.
Рецептата за „бял мъж“ е опазена почти в оригиналния си вид, макар днес ястие все по-често приготвят жени, докато във времето досега го готвели предимно мъже. Тайната се предава от поколение на поколение – от майка на дъщеря или от свекърва на снаха. Съставките са ограничени: овче прясно мляко, мая за сирене, сол, захар и брашно. Ястието се консумира студено и често се сервира с мед, петмез или любимо сладко като десерт на празничната трапеза за Петровден.