Фестивалът "Бабина душица" в Монтана представи богатството на народната кухня
Събитието събра местни готвачи, писатели и самодейци в рамките на празника на града "Свети Дух"

В Монтана днес се проведе кулинарен фестивал на народната кухня „Бабина душица“ в рамките на празника на града „Свети Дух“, който продължава цяла седмица и включва концерти, изложби, спортни прояви и други културни събития.
Фестивалът на традиционните вкусове събра местни готвачи и творци
Събитието събра готвачи, писатели и събирачи на рецепти от северозападния край, както и самодейци от читалищата на община Монтана. Те представиха различни ястия, традиционни за техните родни места. Още от ранните часове на деня в централната градинка на града бяха запалени печки на дърва и въглища, в които бяха приготвени разнообразни блюда в стари бакърени съдове.
Менюто включваше множество характерни ястия като чушки, пълнени с боб и картофи, както и баници с различни плънки – сирене, тиква, месо, спанак, коприва, ориз, чушки, орехи и грозде. До тях бяха подредени качамак, пресни лютеници и лютики, пълнен патладжан, гювеч и боб в гърне. Освен това бяха предложени традиционни десерти като орешник, косачко кисело, благовска петровка и претривка, както и печени ябълки и круши с орехи, супи с ароматни сезонни подправки и пържени на жив огън меса с разядки.
Значението на фестивала и съхранение на кулинарното наследство
Александър Герасимов от община Монтана поздрави участниците и им връчи книги, както и саксии с мащерка – ароматната подправка, известна в региона като „бабина душица“, на чието име е кръстен фестивалът. Той акцентира, че автентичната народна кухня е неотменима част от културното наследство и рецепти трябва да се предават от поколение на поколение чрез самодейците в читалищата.
„Вкусът на ястията е уникален за всяко населено място и представлява негова визитна картичка не само пред региона, но и пред цялата страна и света“, подчерта Герасимов.
Традиция и култура чрез храната
Фестивалът „Бабина душица“ в Монтана е не само възможност да се опитат богати и разнообразни рецепти, но и да се съхрани и популяризира местната култура и традиции в кулинарното изкуство. Изложбите, концертите и спортните събития, част от празничната седмица, допринасят за оживлението и сплотяването на общността, демонстрирайки уважение към миналото и стремеж към запазване на културната идентичност.