Десети международен фестивал "Средновековен Търновград" във Велико Търново
Фестивалът предлага исторически възстановки, средновековна кухня, бойни демонстрации и международно участие под крепостта "Царевец"

За десети пореден път във Велико Търново се провежда международният фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград“. Събитието събра както деца, така и възрастни под крепостта „Царевец“, за да се потопят в атмосферата на Средновековието и да научат повече за живота през този важен исторически период.
Живи възстановки и средновековни традиции
Посетителите имаха възможност да наблюдават модно дефиле, показващо облеклата на различните обществени слоеве от Средновековието, което им помогна да разберат повече за характерните особености на епохата. Театрални постановки пресъздадоха въстанието на Асен и Петър, както и живота на свети патриарх Евтимий. Сред другите атракции бяха възстановка на средновековно правосъдие, бойни демонстрации и куклен театър, насочен към малки и големи, разказващ легенди и приказки от времето на Второто българско царство.
Средновековната атмосфера беше допълнена от музикални изпълнения на живо, докато децата се забавляваха с игри, съобразени с духа на историческия период. Посетителите можеха да разгледат и разнообразни майсторски изделия – керамика, бижута, оръжия, кожени и метални предмети, както и да наблюдават занаяти като ковашки и зографски. Имаше и възможност за закупуване на ръчно изработени сувенири.
Средновековна кухня и кулинарна наука
Кулинарната част на фестивала беше представена от Димитър Спасов и Анна Спасови, които приготвиха ястия, характерни за различните обществени слоеве в Средновековието. Те обясниха пред БТА, че основните правила в средновековната кухня се отнасят до разделението на храната според богатството и религиозните вярвания, при които храната се разглежда като лекарство, носещо здраве.
Менюто включваше варива, каши и плодове за по-бедните, докато за елита бяха подготвени специалитети като пастет от черен дроб, считан за деликатес във всички епохи. Рецептите бяха взаимствани от френски кулинарни сборници, тъй като няма запазени български такива от Второто българско царство, поясни Спасов.
Сред варива беше леща с паста – вид дебела юфка, повлияна от кръстоносните походи и ислямската кухня. Предлагаше се и каша от грах, подходяща за по-бедните, както и лагерна яхния, предназначена за войници. Посетителите можеха да опитат просфорен безквасен хляб, приеман като свещен, както и джинджифилов хляб, традиционно свързан с коледните празници. За десерт имаше мус от ябълки с мед и подправки, който се е охлаждал в ледници и в средновековието е бил подобен на съвременния сладолед.
Димитър Спасов поясни, че древната медицина е разглеждала баланса на четирите жизнени течности в организма като важен фактор за здравето. Храната и подправките се подбират според темперамента на човека – сангвиници трябвало да консумират повече студени храни като мляко и риба, докато меланхолиците се насочвали към повече месо и алкохол, за да се постигне равновесие.
Международно участие и средновековни бойни демонстрации
Сред активните участници в „Средновековен Търновград“ беше варненският клуб „Алфа и Омега“, обединяващ младежи от Украйна, Русия, Беларус, Казахстан, Туркменистан и Латвия. В клуба тренират около 40 деца и младежи, а групата участва с бойни възстановки, включително средновековен бой тип бухурт, наподобяващ съвременните ММА, но изпълняван в броня.
Максим Акимов, 16-годишен член на клуба, заяви пред БТА, че групата се чувства като втора родина в България и възстановките за тях са „своеобразни проповеди и поклон пред предците, които са създали България“.
Международно присъствие оказаха и Мартин от САЩ и съпругата му Мария от Чехия. Мартин сподели, че подобни фестивали се провеждат и в неговата страна, но те не са специално съсредоточени върху средновековието. Той оцени като късмет възможността да участва във Велико Търново и подчерта значението на събитието за съхраняване на българската културна идентичност.
Програма за следващите дни
Фестивалът продължава до неделя следобед с разнообразна програма. Утрешните дейности включват реконструкции и демонстрации на занаяти, кулинарни умения, бит и традиции, както и стрелба с лък. Ще има отново куклен театър за деца и възрастни, бойни игри и представяне на средновековни бойни техники и практики.