"Царев Брод" представя нови реколти на Дните на отворените врати през май
На 17 и 18 май винарната ще участва със специално кулинарно шоу, подкрепено от Варненския институт за кулинарни изкуства
За пета поредна година винарска изба „Царев Брод“ ще участва в Дните на отворените врати на бутиковите винарни от Североизточна България, които ще се проведат на 17 и 18 май. По време на събитието изба „Царев Брод“ ще представи новите си реколти от бели, розе и пенливи вина, съобщи за БТА Илия Веселинов, представител на избата.
Дни на отворените врати със специално кулинарно участие
Събитието е планирано да се проведе на открито, но винарната е подготвена и за евентуални неблагоприятни метеорологични условия, добави Веселинов. Тази година кулинарен партньор на инициативата ще бъде Институтът за кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна. Това е първото учебно заведение в България, което предлага акредитирани програми за кулинарни специалности на университетско ниво. В рамките на събитието студентите заедно с тримата шеф-инструктори – Хю Бутен, Станислав Кубарев и Калоян Колев – ще готвят директно на място във винарната.
Инициативата и виненият туризъм в Североизточна България
Анелия Христова, координатор на винарните от Североизточна България, посочи, че към инициативата официално се включват общо около 20 обекта, сред които 17 изби, винени барове и дегустационен център. „Участниците в Дните на отворените врати планират туристическият проект с винена карта да се развие до създаването на асоциация на винарните в региона“, коментира Веселинов.
Анелия Христова е сертифициран винен експерт и туристически гид, както и член на Българската асоциация на винените професионалисти. Тя е съставила специална карта за винен туризъм, която всяка година се допълва с нови местни изби от Североизточна България. Виненият тур се провежда вече пета поредна година и цели да популяризира регионалните вина и винените истории, свързани с тях.
Винарски общности и бъдещи планове
Събитието през май събира бутикови винарни, които не само предоставят на посетителите възможност да опитат новите си реколти, но и целят да развият винения туризъм и културата на регионалното производство в Североизточна България. Инициативите като тази подкрепят местните производители и насърчават устойчивото развитие на региона, като създават възможности за сътрудничество между винари и кулинарни експерти.