„Аидушко едене“ в Етъра представи традиционни кулинарни специалитети с билки
Фестивалът подчертава културните традиции на Кулския край чрез местни рецепти и билки

Самодейци от читалищата в Кула и Старопатица сътвориха кулинарна изложба с ястия, приготвени с билки от местния район. Второто издание на фестивала „Аидушко едене“ се проведе по време на Еньовденските празници в етнографския музей на открито „Етър“, съобщи Христела Александрова от общинската администрация в Кула.
Кулинарното събитие и традициите на Кулския край
На изложбата посетителите имаха възможност да опитат разнообразни обредни хлябове и традиционни ястия, приготвени с характерни за района билки и подправки. Сред представените специалитети бяха баница с щавляк (лапад), лют кукурузен хляб и други селски печива.
Особено внимание привлече т.нар. „Мяшано“ – типична смес от подправки, характерна за Кулския регион. Тази шарена сол е уникална за всяко домакинство и рецептата ѝ се пази в тайна, предавайки се от поколение на поколение, обясни Христела Александрова.
Сред основните подправки, използвани в местната кухня, са чубрицата и мащерката, наричана от местните жители още „Бабина душица“.
Условия и символика на фестивала „Аидушко едене“
Фестивалът не налага ограничения върху вида на специалитетите, които могат да участват в кулинарния конкурс. Те могат да бъдат печива, хлябове, баници или други блюда, но единственото изискване е те да бъдат приготвени с много билки и подправки.
„„Аидушко едене“ се организира ежегодно на Еньовден, когато традиционно се излита венец от зелени билки и цветя. Всички преминават под този венец, за да имат здраве през годината“, посочи още Христела Александрова.
Вкусът на традицията и природата
Фестивалът представя не само кулинарна ценност, но и спомага за съхраняване на фолклорните традиции и умения на Кулския край. Свързаната с билките символика и празничните ритуали допринасят за уникалната атмосфера на събитието.
Съчетанието от природни продукти и стари рецепти прави „Аидушко едене“ значимо културно мероприятие, което привлича жители и гости, желаещи да се запознаят с българските традиции и ястия с характерен местен вкус.