Празникът на горнооряховския суджук събира гости с традиции и кулинарни изкушения

Събитието включва фермерски пазар, музика, детски забавления и автентични ястия от региона

Празникът на горнооряховския суджук събира гости с традиции и кулинарни изкушения
Снимка © Кореспондент на БТА във Велико Търново Николай Венков

Жителите и гостите на Горна Оряховица за 18-и пореден път се събират, за да отбележат Празника на горнооряховския суджук – изключително културно и кулинарно събитие, което се провежда в града с богата програма и множество атракции. Събитието привлича посетители с традиционни скари, фермерски пазар, детски забавления и разнообразие от музика и танци.

Традиции и история на горнооряховския суджук

Официалният старт на празника беше обявен от глашатай, облечен в народна носия, а заместник-кметът на Горна Оряховица Петя Иванова приветства присъстващите с обръщение. Тя отбеляза, че празникът е първият кулинарен в България и посочи, че горнооряховският суджук е символ не само за града, но и за страната, признат и на международно ниво.

В приветствието си Иванова сподели легендите, свързани с произхода на деликатеса, проследявайки го до 16-и век. Тогава при посрещането на Рустем паша, местното население го е гощавало с този специалитет, като гостоприемството е довело до придобиването на специални привилегии за региона. Тя обясни, че именно този продукт е помогнал на средновековното селище Ряховица да стане важен пазарен център в Османската империя.

Сред официалните гости на откриването бяха заместник-кметовете инж. Анелия Христова и Даниел Божанков, секретарят на Общината Габриела Шилкова, както и представители на съседни общини и съветници. На сцената се представиха и двамата производители, които имат изключителното право да произвеждат и предлагат горнооряховски суджук в България – Румяна Добрева и Иван Стефанов.

Правилата за консумация и производство на суджука

Водещата на празника разказа и за уникалните климатични условия в района, които спомагат за правилното сушене на суджука – сух и хладен въздух и специфична бяла плесен, която предотвратява гранясването на мазнините. Тя представи пред публиката и десет неписани правила за консумацията на горнооряховския суджук, сред които: разпознаване на автентичния продукт, използване на добре наточен нож за рязане, отделяне на ципата преди нарязване, и яденето му бавно в компанията на приятели.

Според водещата важно е и суджукът да се реже тънко върху дъска за рязане, като се пазят пръстите, да не се преглъща шумно и при консумация да се взема по едно парче с подходяща напитка.

Тя припомни, че традицията за организиране на този празник датира от 16 февруари 2007 г., когато Общинският съвет в Горна Оряховица официално подкрепя идеята. Освен това, горнооряховският суджук е първото българско защитено географско указание, вписано в европейския регистър с регламент №1370 от 21 декември 2011 г., подписан от председателя на Комисията Жозе Мануел Барозу.

Кулинарни изкушения и културна програма

В рамките на празника шеф готвачите Царина Цанева и Ивайло Иванов, известни с телевизионните си изяви и участия в кулинарни фестивали, приготвиха специално ястие – „топеница“ с пресен горнооряховски суджук. В рецептата им присъстват лук, морков, целина, чесън, печен червен пипер, магданоз и други подправки. Цанева подчерта за Българската телеграфна агенция, че са вложили много любов и усилия, за да създадат вкусното блюдо, което беше раздадено безплатно на около 300 гости.

В непосредствена близост до събитието бе разположен и щандът на Народно читалище „Градина Върбица 1894“ от село Върбица. Те предложиха множество традиционни кулинарни изкушения и организираха детска работилница за месене и точене на баница с баба Стефка.

Музика и танци на празника

Програмата включва изпълнения на над 40 фолклорни формации, както и детски вокални и танцови групи. Сред акцентите са концертите на популярните изпълнители Джина Стоева и Глория, които ще се проведат вечерта на първия ден, а празникът ще бъде закрит с концерт от Фики Стораро.

Горнооряховският суджук – символ и гордост на региона

Празникът на горнооряховския суджук не е само кулинарно събитие, а и важен културен форум, който съхранява и отдава почит на традициите, историята и духа на Горна Оряховица. Той събира на едно място хора от всички възрасти и райони, свързани от любовта към автентичния вкус и обичая за споделяне на храна в приятелска атмосфера.

Още от категорията

Виж всички
Виж всички
Актуални новини
Последни

Дневни новини

Manage cookie consent