Фестивалът „Празник на гърнетата“ в Крушари събира майстори на добруджанска кухня
15-ото издание в село Крушари представи традиционни ястия и културна програма с участници от няколко общини.

Фестивалът „Празник на гърнетата – кулинарната академия на Добруджа“ се проведе за 15-и път в село Крушари и събра местни майстори на традиционни добруджански ястия. В състезанието се включиха участници от няколко села в община Крушари и община Добричка, демонстрирайки богатството на регионалната кухня и култура.
Кулинарната надпревара и журито
В тазгодишното издание на фестивала в кулинарната надпревара се включиха жители на селата Ефрейтор Бакалово, Телериг, Полковник Дяково, Добрин, Александрия, Лозенец, Коритен, Крушари и Методиево. Оценката на приготвените ястия беше поверена на жури с председател преподавателят по готварство в професионална гимназия по туризъм „Пейо К. Яворов“ в Добрич – Даниела Аврамова, както и на членовете шеф Калоян Колев и културологът Надежда Иванова.
Даниела Аврамова сподели пред БТА, че всяка година е изумена от способността на участниците да представят стари, непоказвани рецепти. Тя отбеляза, че „на всяка маса има по няколко неща, които ме впечатляват“, като особено я впечатлява начинът, по който са запазени продуктите и традициите – „видяхме три поколения – баба, внучки и правнучка, като бабата предава своя опит и рецепти“. Аврамова подчерта и значението на кулинарната любов, която е незаменима при предаването на вкуса, и апелира за съхраняване на кулинарните традиции в Добруджа, които са вдъхновявали различните етноси в региона през годините.
Шеф Калоян Колев отбеляза, че участниците се стараят да усъвършенстват своите умения. Той акцентира върху значението на връзката между поколенията: „Най-важното е, че много възрастни хора участват заедно с внуците си, което означава, че занаята ще бъде предаден“. Колев пожелава традицията да продължи да се поддържа, а фестивалът да остане част от културния живот на региона.
Културологът Надежда Иванова допълни, че „всяка година хората в Добруджа успяват да изненадат с нови неща“. Тя поясни, че основният фокус е върху автентичните рецепти, а в сравнение с първите издания на фестивала, сега има значително завръщане към по-простите, традиционни ястия и природни продукти. В същото време се наблюдават и иновации, при които старите рецепти се развиват по нов начин. Иванова отбелязва, че много от традиционните ястия и разядки отново намират място в съвременната кулинария.
Награди и културна програма
Наградите в конкурса ще бъдат разпределени в девет категории, като за всяка се предвижда по три отличия за ястия и техните майстори. Тази система цели да признае и насърчи разнообразието и качеството в приготвянето на традиционните добруджански гозби.
Паралелно с кулинарния конкурс, фестивалът предлага и богата фолклорна програма. В нея взеха участие самодейни състави от селата в община Крушари, Добрич, както и от общините Добричка, Генерал Тошево и Силистра. Мотото на тазгодишното издание бе „Баба учи внуче“, което символизира предаването на традициите от поколение на поколение. Децата не само се обучаваха да месят и точат тесто, но и показаха завидни умения във фолклорната част на празника.
Поддържане на културните традиции в Добруджа
Фестивалът „Празник на гърнетата“ е повече от състезание по приготвяне на традиционни ястия – това е платформа за съхранение и популяризиране на културното наследство на Добруджа. Чрез съвместните усилия на майсторите готвачи, техните семейства и културни дейци, местните традиции успяват да останат живи и достъпни за бъдещите поколения.
Това събитие подчертава значението на предаването на знания и умения между поколенията и доказва, че добруджанската кухня продължава да бъде жизнена и устойчива към времето. Фестивалът също така стимулира общностния дух и обединява хора от различни общини в дух на споделена култура и гордост.