Регионално фермерско-занаятчийско изложение в Ямбол обединява производители
Първото изложение представя продукция от Югоизточна България на 15 октомври 2023 г.

Производители от Югоизточна България се събраха в Ямбол на регионално фермерско-занаятчийско изложение, което се проведе за първи път на 15 октомври 2023 година. Фермери и занаятчии от областите Ямбол, Сливен, Хасково, Стара Загора и Бургас предлагат своята продукция на щандовете.
Посетителите на изложението могат да избират измежду разнообразие от пресни зеленчуци, вино, продукти от розово масло и лавандула, билки, млечни и месни продукти, трахана, ръкоделия, кожени изделия и цветя. Инициативата е организирана от Фондация "Ямбол - вкус и традиции" в сътрудничество с Ямболската търговско-промишлена палата и местната община.
Цел и предизвикателства
Целта на изложението е да се съкрати пътят на родната продукция от производителите до потребителите, без посредници и на принципа "от фермата до трапезата". Георги Събев, един от инициаторите на изложението и бивш зам.-министър на земеделието, заяви: "Семейни ферми, дребни производители - искаме да помогнем на тях. Много често те нямат тази директна връзка, не могат да влязат в големите вериги поради малките количества и обеми, които произвеждат".
Събев подчерта, че предизвикателствата пред фермерите са постоянни, като споменава високата смъртност на пчелите през тази година, която засяга доходите им. "Затова е важно да създаваме повече възможности и канали за реализация на продукцията", допълни той.
Възраждане на традициите
Теменужка Матева от Ивайловград, производител на трахана, коментира, че "българският производител днес оцелява с много труд, упоритост и постоянство". Тя изрази загриженост относно забравените традиционни продукти: "Нашите деца нямат вкусова памет към подобен род продукти, което е много жалко. Не може едно по едно да си отиват традиции, кулинария, дори ценности".
Регионалното фермерско-занаятчийско изложение се очаква да стане редовно и да се провежда всяка втора събота от месеца на пл. "Освобождение" пред Безистена в Ямбол, обяви при откриването му Антоанета Събева, председател на Фондация "Ямбол - вкус и традиции".
На изложението ученици от Професионалната гимназия по туризъм "Алеко Константинов" предлагат приготвени от тях традиционни ямболски милинки, трахана от Ивайловградско, меденки и други кулинарни изкушения.