Регионално фермерско-занаятчийско изложение събира производители на площад \"Освобождение\"

На 13 септември в Ямбол се представят местни продукти, занаятчийски изделия и младото семейство Рачеви

Регионално фермерско-занаятчийско изложение събира производители на площад \"Освобождение\"
Снимка © Кореспондент на БТА в Ямбол Мира Безус

Регионално фермерско-занаятчийско изложение ще се проведе за пети път в Ямбол на 13 септември, събота. Форумът, организиран от Фондация „Ямбол - вкус и традиции“, ще събере производители от Югоизточна България на площад „Освобождение“ пред Безистена в часовия диапазон от 9:00 до 17:00 часа.

Широк асортимент от местни продукти и занаятчийски изделия

Посетителите на изложението ще имат възможност да закупят разнообразни пресни зеленчуци и плодове, сред които специалитети като старозагорски малини, сливенски праскови и сини сливи. Предлагат се и български билки, мед и пчелни продукти, произвеждани в региона на Ямбол. Любителите на месните деликатеси ще могат да се насладят на предлаганите продукти от Сливенско.

Занаятчиите също ще вземат активно участие и ще представят ръчно изработени творби – от дърворезба и изделия с традиционна българска бродерия до цветя и сувенири, изработени от сапун и восък. За първи път в изложението се включва и елховският майстор Александър Димов с уникални изделия от дърво и икони.

Новото поколение български производители

Събитие ще отбележи и дебюта на младото семейство Таня и Васил Рачеви от село Правдино, община Стралджа. Таня е психолог, а Васил – педагог, които преди няколко години избрали село Правдино за свой дом и поминък. В своята ферма „Слънчево място“ те отглеждат зеленчуци, използвайки семена, съхранени от техните родители, което гарантира автентичност и качество, допълниха организаторите.

Значимост на изложението и каузата на организаторите

Основната цел на изложението е да се съкрати пътят от производител до потребител – „от фермата до трапезата“, както и да се намали дистанцията между производителя и купувача. Това подчерта в интервю за БТА председателят на Фондация „Ямбол – вкус и традиции“ Антоанета Събева.

„С всяко следващо издание броят на производителите се увеличава. Нашата основна кауза е на българската трапеза да бъдат представени български продукти“, заяви тя.

Това събитие е продължение и надграждане на традиционния фермерски базар, който фондацията организира всеки последен четвъртък от месеца заедно с Ямболската търговско-промишлена палата и местната община.

Още от категорията

Виж всички
Виж всички
Актуални новини
Последни

Дневни новини

Manage cookie consent