Производители на вина от Бургундия ще постигнат въглеродна неутралност до 2035 г.

Планът предвижда 60% намаление на емисиите на парникови газове до 2035 г.

Снимка © БТА

Производители на вина от Бургундия обявиха амбициозен план за постигане на въглеродна неутралност до 2035 г., което е петнадесет години преди официалната цел на Франция. Това съобщава Франс прес, като подчертава сериозността на климатичните промени и тяхното влияние върху лозята.

Лоран Делоне, президент на търговската асоциация, представляваща вината от Бургундия, заяви пред АФП, че "изменението на климата е нещо много сериозно." Според плана, бургундските производители си поставят за цел да намалят емисиите на парникови газове с 60% до 2035 г., а останалите 40% ще бъдат компенсирани чрез мерки за съхранение на въглерод, като засаждане на жив плет и дървета.

Начало на изпълнението на плана

Планът все още е в начален стадий, като само 150 от около 3500 имения в Бургундия са регистрирани в платформата "УайнПайлът" (WinePilot), която помага на винопроизводителите да оценят и намалят въглеродния си отпечатък. "Но преди шест месеца те бяха само 60," отбеляза Матийо Удо, ръководител на проекта за въглеродна неутралност в асоциацията.

За да постигнат поставените цели, производителите трябва да се справят с основния екологичен проблем - производството на бутилки, което генерира 25% от емисиите на парникови газове. Фредерик Друен, президент на "Мезон Друен", съобщи, че тази година бутилките на компанията ще тежат 420 грама вместо досегашните 520, което ще намали емисиите с 100 тона въглероден диоксид.

Промени в практиките на лозарството

Въпреки че по-леките бутилки са важна стъпка, Борис Шампи, ръководител на едно от първите имения, практикуващи биодинамично лозарство, предупреждава, че е необходима промяна и в самите лозарски практики. Той акцентира на важността на използването на естествени методи за контрол на болестите и намаляване на парниковите газове.

Шампи сподели, че между насажденията на неговото имение пасат овце, които действат като "естествени косачки на трева", намалявайки нуждата от трактор. Той също така призова за премахване на металните капачки на бутилките и за рециклиране на лозовите пръчки, вместо да се изгарят.

Неутралност в избите

Неутралността не е само в лозята. Дамиен Льоклер, генерален мениджър на "Шаблизиен", посочи, че при ново строителство на винарни, предпочитат обновяване на стари сгради, което спестява значителни средства и енергия. "Така или иначе, дори и да изминем три четвърти от пътя, пак ще сме го извървяли почти целия," добави той.

Общата цел на производителите от Бургундия е постигане на въглеродна неутралност до 2035 г., което предизвиква оптимизъм сред индустриалните лидери. Според тях, дори частичното изпълнение на плана ще доведе до значителни ползи за околната среда и за индустрията като цяло.

Още от категорията

Виж всички
Виж всички
Актуални новини
Последни

Дневни новини