ООН обяви 2025 г. за Международна година на кооперациите с "Хранкооп - София"
"Хранкооп - София" отбелязва 15 години с разрастващи се фермерски пазари и нови инициативи в подкрепа на българските производители

ООН обяви 2025 година за Международна година на кооперациите, съвпадаща и с 15-годишнината на организацията "Хранкооп - София". Първата Международна година на кооперациите беше през 2012 г., когато "Хранкооп" поставя основите на фермерските пазари, отбеляза Ралица Касимова, член на Управителния съвет на организацията.
Развитие на фермерските пазари в София
Първият фермерски пазар на "Римската стена" стартира с участието на трима производители, а днес всяка събота там се събират между 40 и 50 производители, обясни Касимова. По думите ѝ, поради ограничен капацитет, често се налага да отказват участници, което подчертава нарастващия интерес към пазара.
Николай Генов, също член на Управителния съвет, подчерта, че организацията е изключително взискателна към качеството на предлаганите храни, но с конструктивна насоченост, целяща да насърчи производителите към подобрение и предоставяне на качествени стоки на пазара.
Наука, образование и кооперативен модел
От "Хранкооп - София" организират вече четири години форум, посветен на почвите, с фокус върху методите за възстановяване и опазване на почвените ресурси. Тазгодишният форум е насрочен за 5 декември, в Деня на Световния ден на почвите, и ще се проведе в Лесотехническия университет в София, уточни Генов.
Той добави, че организацията работи съвместно с университети и научни институти, защото за да има устойчиви системи, са необходими и образование и наука. В тази връзка планират създаването на център за изучаване на нови земеделски практики като биодинамично земеделие и пермакултура, които все още не са широко застъпени в университетските програми.
Генов подчерта, че въпреки трудностите и няколко кризисни периода през 15-те години, секторът успява да оцелее. Той призова за осигуряване на определени предимства за малките български производители, като фермерските пазари могат да играят важна роля в тази посока.
Пазарни предизвикателства и бъдещи инициативи
По думите на Генов последните 3-4 години фермерските пазари и малките производители са в центъра на общественото внимание, но продължителната държавна политика в последните десетилетия води до намалено производство и високи цени на родните плодове и зеленчуци. Повече от 80% от тези продукти на пазара са вносни, което създава дефицит на предлагане и висок пазарен натиск. Според него високите цени не са свързани със спекулативни практики, а с реалния дисбаланс между малко предлагане и голямо търсене.
Касимова допълни, че производителите се нуждаят предимно от пазари за своята продукция, а не от държавни магазини, и изтъкна, че маркетинговите стратегии с ниски надценки често пренебрегват здравето на потребителите и труда на производителите.
Генов смята, че кооперативният модел е най-устойчив и с най-добри перспективи в България. В момента няма изгледи за масово създаване на нови кооперативи, но от "Хранкооп - София" вече предприемат стъпки за разширяване на интереса към тях, включително чрез организирани срещи в Горна Малина, Пловдив и предстои Трявна. Целта е да се оформи мрежа от хранителни кооперативи, обединяващи потребители и производители в различни региони, което би подсилвало и двата сектора.
По думите на Генов, свръхрегулацията затруднява развитието на дребни производители, което забавя и процеса на тяхното обединяване. Той обаче вярва, че настъпва момент, в който малките производители и кооперативите ще заемат по-силни позиции, а фермерските пазари ще се разпространят на повече места в страната.
Предстоящи събития с участието на „Хранкооп – София“
През настоящата година „Хранкооп – София“ организира четири събития, включени в културния календар на София. Първото ще се проведе от 23 до 25 май пред Националния дворец на културата (НДК) – тридневен фермерски фестивал с тема "За храната, книгите и родителството". Програмата включва концерт на Венци Благоев и неговия „Фармърс джазтет“, а на 24 май ще има и щанд за размяна на книги от 15:00 до 17:00 часа.
Следващите планирани събития са фестивалът на българската крафт бира „Улица Хмел“ от 26 до 28 септември, фермерските фестивали „Кулинарни съкровища от близо и далеч“ между 24 и 26 октомври, както и „Моята еко Коледа“ на 12-14 декември.
На 21 и 22 юни „Хранкооп – София“ организира фермерски фестивал „AlterAgro“ в село Негушево, като по този начин продължава усилията си за популяризиране на качествената селскостопанска продукция и устойчивите практики.