Мариана Кукушева: Сладкарската индустрия среща сериозни предизвикателства

Покачването на цените на суровините затруднява производителите на сладкарски изделия, които се борят да запазят традициите и качеството

Мариана Кукушева: Сладкарската индустрия среща сериозни предизвикателства
Снимка © Благой Кирилов, БТА

Покачването на цените на суровините за сладкарската индустрия представлява сериозно предизвикателство за сектора, заяви председателят на Националния браншов съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в интервю за БТА. Тя акцентира върху многоаспектните трудности пред производителите на сладкарски изделия и подчерта традиционното значение на тези продукти за българския потребител.

Цени, традиции и потребителски предпочитания

Мариана Кукушева обясни, че голямо влияние върху цените на сладкарските изделия оказва стойността на шоколада, която варира според съдържанието на какао в него. Тя отбеляза също така, че браншът настоява за разделяне на понятието шоколад, като белият шоколад, в който няма какао, а остатъчни мазнини, да не се класифицира като такъв.

„Българският потребител е изключителен ценител и традиционалист на сладкарските изделия. За всеки празник майсторите приготвят десерти с много труд и внимание“, посочи Кукушева.

Тя напомни, че сладкарските изделия не са храни от първа необходимост, а „лукса на трапезата, черешката на тортата“, като въпреки това българите трудно се лишават от тях. В летните дни голямо внимание се отделя и на сладоледа, който също е част от сладкарската индустрия.

Трудности в професията и пазара

Според председателя на браншовия съюз сладкарството е занаят, изискващ висока квалификация и е по-труден бизнес в сравнение с други хранително-вкусови производства. Тя обясни, че освен вкусовото качество, продуктите трябва да имат и здравословен ефект, като същевременно са съобразени със сезонните вкусови предпочитания на потребителите.

„Ако около Коледа потребителите търсят традиционни коледни десерти и баклава, през лятото тези вкусове не са търсени“, посочи Кукушева.

Недостигът на кадри в сектора на занаятчийството е друг сериозен проблем, тъй като малко млади хора показват желание да се обучават и развиват в областта на сладкарството и хлебопроизводството. Тя подчерта, че трудът в тази сфера е почти денонощен и празничен, а често остава недооценен въпреки високата квалификация на специалистите.

Маркетинг и здравословен подход

Кукушева коментира и появата на така наречения „дубайски шоколад“ като маркетингов продукт, който първоначално се предлага на високи цени, но с времето става достъпен за широка аудитория. Тя го описва като пример за технологична грешка, превърната в успешен пазарен продукт след създаване на привлекателна легенда.

По отношение на здравословното хранене Кукушева подчерта, че е важно да се консумират храните, които поколения наред са били част от българската диета, и че ограничаването на определени видове храни, включително сладкиши, не е оправдано. „Не може да се твърди, че захарта е по-вредна от подсладителите. Тя е полезна точно толкова, колкото е необходимото количество за енергия в организма“, заяви тя.

Експертът призова да се обръща внимание на българските сезонни храни и да не се насърчава консумацията на екзотични плодове и продукти, например манго или годжи бери, вместо традиционни и богати на витамини като шипките и дренките.

Значението на традициите и културното обучение

Кукушева подчерта, че приготвянето на традиционни сладкарски изделия е важен елемент от развитието на туризма в България. Тя отбеляза, че българските потребители са се наситили на десерти с различен външен вид, но с еднакъв вкус, като даде пример с петифури, предлагани при почивки ол инклузив.

В заключение тя посочи, че възпитаването на кулинарен вкус у децата чрез домашно приготвяне на храна играе ключова роля за формирането на здравословни хранителни навици и уважение към традициите.

Още от категорията

Виж всички
Виж всички
Актуални новини
Последни

Дневни новини

Manage cookie consent