Лек спад в световните цени на хранителните продукти през май
ФАО отчита понижение в цените на зърното, захарта и растителните масла, компенсирано от поскъпване на месото и млечните продукти

Цените на хранителните продукти на световния пазар са претърпели лек спад през май, сочат данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО). Тази промяна се дължи на намаляването на стойността на зърнените култури, захарта и растителните масла, което е успяло да компенсира поскъпването на месото и млечните продукти.
Месечният индекс на цените, изчисляван от ФАО и отразяващ изменението в международните цени на основна кошница хранителни стоки, е намалял с 0,8% спрямо април. Въпреки това, стойностите все още са с 6% по-високи спрямо същия месец на предходната година. Все пак, настоящите цени са значително под максимума, достигнат през март 2022 г. след началото на руската инвазия в Украйна – с понижение от 20,3%.
Детайли за зърнените култури и месото
Индексът за зърнените култури е спаднал с 1,8% спрямо април и с 8,2% спрямо май 2024 г. Царевицата регистрира най-съществено понижение, което се обяснява както с конкуренцията от страна на САЩ, където се очаква богата реколта, така и с увеличеното производство в Аржентина и Бразилия вследствие на ранните прибирания на продукцията.
При пшеницата спадът е по-умерен, докато търсенето остава контролирано, а климатичните условия в северното полукълбо се подобряват. Цените на месото, обратно, са нараснали с 1,3% спрямо април, а тези на млечните продукти – с 0,8%. Значително търсене на овче месо от Китай, Близкия изток и Европа, особено на внос от Океания, допринася за поскъпването. Поскъпването се наблюдава и при говеждото и свинското месо, което компенсира спада в цените на птичето месо, засегнато по-рано от птичия грип в Бразилия.
Изменения при растителните масла, захарта и млечните продукти
Цените на млечните продукти остават високи, подпомогнати от исторически високите цени на маслото и силно търсене в Азия и Близкия изток, на фона на ограничено предлагане в Австралия. Цените на сирената също отбелязват повишение за втори пореден месец, като това се дължи на търсенето от ресторантьорския сектор и ограниченото предлагане в Европейския съюз.
Растителните масла, които през последните месеци поскъпваха значително, са отчели спад с 3,7% през май след понижение от 3,2% през април. Все пак, те остават с по-високи цени спрямо нивата от 2024 г.
Цените на захарта намаляват за трети пореден месец с 2,6% и са с 6,6% по-ниски спрямо май 2024 г. Този тренд се обяснява с намаляващото търсене, което се формира под влиянието на икономическата несигурност в хранително-вкусовата промишленост.
Глобална динамика в цените на храните
В съвкупност тези данни показват, че въпреки някои поскъпвания в отделни категории като месо и млечни продукти, общата тенденция през май е на леко намаляване на световните цени на храните. Причините са комплексни и включват производствени фактори, международната конкуренция, както и глобалното търсене и предлагане на основните хранителни стоки.