Климатичните промени затрудняват производството на френски традиционни сирена

Засушаването в планинските райони намалява качеството на млякото и заплашва поминъка на фермерите

Климатичните промени затрудняват производството на френски традиционни сирена
Снимка © Michel Euler, БТА

Засушаването и горещите вълни се превръщат в сериозно препятствие пред френските производители на традиционни сирена, чийто поминък е вече застрашен. В по-ниските планински райони, където се обикновено се отглежда тревата за млекодайните крави, условията за растеж се влошават заради климатичните промени, съобщава френският вестник „Ле-з-еко“.

Климатичните предизвикателства при производството на сирене

Френският орган за защитено наименование за произход (Appellation d'Origine Protégée – AOP) изисква кравите, чието мляко се използва за производството на традиционни сирена, да бъдат хранени с определено количество прясна трева. Това е важно не само за спазване на правилата, но и за качеството и вкуса на крайния продукт. Проучване на Националния изследователски институт по земеделие, храни и околна среда (INRAE) показва, че промените в храненето на кравите влияят значително на съдържанието на полезни омега-3 мастни киселини в млякото и съответно в сиренето.

В изследването кравите са хранени с различни комбинации от пасищна трева, сено и царевичен силаж. Резултатите сочат, че колкото повече трева консумират, толкова по-вкусно, по-жълто и по-меко става сиренето. Обратно, ако трева присъства в храната малко или изобщо липсва, сиренето се характеризира като по-твърдо, по-бяло и с по-слаб вкус.

Икономически и социални последици

Френските традиционни сирена като „Блю д’Аверн“, „Кантал“ и „Салерс“ са значима част от икономиката със защитено наименование. Производството им възлиза на близо 250 000 тона годишно, като оборотът за производителите достига 2,4 милиарда евро. Въпреки това броят на производителите и обемът на добива намаляват, по данни на „Ле-з-еко“. Юбер Дюбиен, председател на Националния съвет за наименования за произход на млечните продукти, предупреждава, че адаптацията към новите климатични условия е наложителна, за да бъде гарантирано бъдещето на тези традиции.

Миналата сушава година някои фермери успяха временно да се справят, като закупуваха сено от по-малко засегнати региони. Други планират да инвестират в регулярно обновяване на пасищата, което обаче изисква сериозни финансови разходи и усилия.

Търсене на устойчиви решения

Експериментална ферма в департамента Ардеш, Югоизточна Франция, изследва възможността за отглеждане на по-устойчиви на суша растения като сорго, цикория и листа от живовляк. Целта е те да заместят пасищната трева без да компрометират вкуса и качеството на сиренето. Това изследване може да предложи нови решения за производителите и да подпомогне адаптацията пред климатичните предизвикателства.

Още от категорията

Виж всички
Виж всички
Актуални новини
Последни

Дневни новини

Manage cookie consent